Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Veletrh pražských středních škol Schola Pragensis se letos uskuteční pouze on-line

Jubilejní 25. ročník přehlídky pražských středních škol s názvem Schola Pragensis se letos poprvé kvůli koronaviru uskuteční pouze v on-line formě. Uchazeči o studium najdou veškeré informace na webových stránkách, které budou spuštěny v den zahájení veletrhu 26. listopadu živým přenosem ze studia z reprezentačních prostor pražského primátora. S technickou přípravou i obsahem přitom pomáhají výhradně středoškoláci. Veletrh potrvá až do soboty 28. listopadu.

Letošního ročníku se zúčastní 140 škol a institucí.

Web bude fungovat až do konce února

Veletrh Schola Pragensis bude letos poprvé celý on-line a jeho web bude i po skončení festivalu dále fungovat až do konce února příštího roku. Kromě důležitých informací pro uchazeče o studium na středních školách nabídne web třeba besedy se zajímavými osobnostmi. Celá událost bude zahájena 26. listopadu na TÉTO ADRESE.

„Je zásadní, aby současná pandemie měla co nejmenší negativní dopad na vzdělání dětí a mládeže. Zájemci o studium na středních a vyšších odborných školách musejí mít dostatek informací, aby se na základě nich mohli správně rozhodnout o svém dalším směřování. Oceňuji, že veletrh Schola Pragensis tyto informace nabídne i letos, a to v on-line podobě,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib.

Zájemci se i letos budou moct těšit na bohatý program, ve kterém nebudou chybět rozhovory či podcasty o tom, jak vybrat správnou střední školu či jak zvládnout testy u přijímacích zkoušek.

Školy se budou prezentovat tzv. Kartou školy

Každá střední škola se pak na webu bude prezentovat takzvanou Kartou školy, ve které se zájemci dozví informace o vyučovaných oborech a naleznou zde i průvodní video a fotogalerii dané školy. Veškeré informace budou k dispozici na facebookové stránce Scholy Pragensis.

Veletrh vzdělávání je určen zejména žákům základních škol, jejich rodičům a ostatním zájemcům o studium na středních školách všech typů. Školy zřizované hlavním městem i jinými subjekty zde prezentují nejen své instituce, ale i výsledky své práce, a to jak v oblasti pedagogické, tak i v oblastech zájmových činností. 

„I přes negativní dopady, které pandemie koronaviru přinesla, jsem rád, že jsme se rozhodli jít cestou inovací a digitalizace. Scholu Pragensis jsme nezrušili a přenesli ji do on-line světa. Chceme udržet i nadále náš vzdělávací systém v chodu. Celý program je orientován na důležité informace týkající se přijímacího řízení, prezentace škol, videí a podcastů. Aby byla zachována přímá interakce s diváky, budou moci klást přes chat svoje dotazy, na které v průběhu jednotlivých bloků dostanou odpovědi,“ dodal pražský radní pro oblast školství Vít Šimral.

Veletrh v režii vysokoškoláků

Rozcestník na veškeré komunikační platformy veletrhu Schola Pragensis 2020 bude rovněž na tradiční webové stránce NA TOMTO ODKAZU. K dispozici je také nová aplikace pro mobilní telefony, která obsahuje infomrace o vzdělávací nabídce jednotlivých škol.

Letošní organizaci veletrhu svěřil pražský magistrát skupině absolventů a středoškoláků ze Smíchovské střední průmyslové školy v Praze 5. Ti několik měsíců pracovali na tvorbě webových stránek veletrhu, jejich obsahu, včetně sociálních sítí, a také pomáhali středním školám s naplněním jejich informačních karet. 

„Schola Pragensis je unikátní svou atmosférou a svým rozsahem a je skvělé, že se oboje podařilo přetavit i do on-line podoby. Schola Pragensis je pro řadu mladých lidí inspirativním mezníkem, který jim pomáhá se zorientovat v tom, jaké cesty se před nimi otevírají. Někteří přicházejí již víceméně rozhodnuti a spíše si ověřují svůj výběr, ale pro některé je setkání s nepřeberným množstvím oborů, které pražské školy nabízejí, impulzem pro vykročení zcela novým směrem,“ řekla předsedkyně Výboru pro výchovu vzdělávání Prahy Mariana Čapková.

Podle ředitele Pražského inovačního institutu, který se na Schole Pragensis on-line podílí, Bohumila Kartouse, daly právě koronavirová omezení a nemožnost uspořádat veletrh v prezenční formě příležitost ukázat, že také středoškoláci ve spolupráci s profesionály dokáží realizovat náročné projekty. „Je to přesně ten typ inovací, na nichž se chceme s Pražským inovačním institutem podílet a které chceme podporovat. Propojuje vzdělávání, podnikavost i podporu života v Praze,“ upřesnil Kartous.

Ohodnoť článek

Foto scholapragensis.cz

Štítky koronavirus, školství, veletrh, on-line, Schola Pragensis, střední školy, střední škola, studium, Praha, Bohumil Kartous, pandemie covidu-19, Zdeněk Hřib, Vít Šimral, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veletrh pražských středních škol Schola Pragensis se letos uskuteční pouze on-line  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.