Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Závěrečné ročníky a praktická výuka se podle ministra Plagy vrátí ve čtvrtém stupni

Závěrečné ročníky základních, středních a vyšších odborných škol se vrátí k prezenční výuce ve čtvrtém z pěti stupňů rizika nákazy covidem-19 podle protiepidemického systému PES. Spolu s jejich návratem se ve středních a vyšších odborných školách obnoví praktická výuka pro skupiny do 20 lidí a na druhém stupni základních škol a nižším stupni víceletých gymnáziích se třídy budou po týdnech střídat ve výuce na dálku a z domova. Na dnešní tiskové konferenci to dnes novinářům řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Na vysokých školách se podle něj při čtvrtém stupni rizika covidu-19 obnoví praktická a laboratorní výuka pro skupiny do ddvaceti lidí a umožní se individuální konzultace. O tom, zda se současná opatření zmírní na čtvrtý stupeň by se podle Plagy mělo rozhodnout tento týden.

Školy jsou nyní kvůli epidemii covidu-19 zavřené a je v nich povinná výuka na dálku. V provozu zůstaly pouze mateřské školy a takzvané krizové školy, kam docházejí děti zdravotníků, hasičů či policistů. Plaga již minulý týden oznámil, že tuto středu se do lavic vrátí první a druhé třídy základních škol a všechny ročníky speciálních škol.

Rozhodnuto! Prváci a druháci se za týden vrátí do škol. Podle Blatného je Česko za bodem zlomu

Žáci prvních a druhých tříd základních škol a všichni žáci speciálních škol se ve středu 18. listopadu vrátí do školních lavic. Budou muset nosit roušky všude a třídy se nebudou dělit do menších skupin jako na jaře. Návrat ostatních školáků bude...

Na ZUŠ bude při zmírnění opatření možná individuální výuka

V současnosti v Česku platí opatření pro pátý, tedy nejhorší stupeň. Školy i další vzdělávací zařízení jsou zavřené, funguje v nich výuka na dálku. Otevřené jsou pouze mateřské školy a školy pro děti zdravotníků a dalších profesí klíčových pro chod státu. Ve středu se do škol vrátí žáci prvních a druhých ročníků základních škol.

Základní uměleck školy, jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky a střediska volného času budou při čtvrtém stupni rizika covidu dál pokračovat v distanční výuce mohou ale využít individuální konzultace a prezenční výuku „jeden na jednoho“. Ministr školství Plaga věří, že do čtvrté škály se Česko dostane v nejbližší době, pokud se podaří udržet současný vývoj epidemie koronaviru a dál dodržovat všechna platná opatření.

Při zlepšení situace na třetí stupeň na základě protiepidemického systému (PES) bude možná prezenční výuka v těchto institucích povolena do deseti osob ve třídě či skupině.

Rizikové skóre je nyní na hodnotě 70 ze 100, což odpovídá čtvrtému stupni opatření proti covidu-19. Pokud číslo zůstane pod hodnotou 75 do středy, navrhne ministerstvo zdravotnictví vládě zmírnění opatření. To by mohlo platit zřejmě od příštího pondělí.

V Česku za neděli přibylo 1887 nově nakažených, nejméně od začátku října. Nejlepší situace je v Praze

V neděli přibylo v Česku 1887 nových případů nákazy koronavirem, což je nejméně od 5. října. Proti neděli minulý týden je nákaza poloviční a proti sobotě klesl počet o 2312 případů. Od března se nakazilo přes 460 tisíc lidí, zemřelo 6208 z nich....

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com/msmtcr

Štítky Robert Plaga, COVID-19, základní škola, ANO 2011, Protiepidemický systém České republiky, Česko, pandemie covidu-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Závěrečné ročníky a praktická výuka se podle ministra Plagy vrátí ve čtvrtém stupni  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.