Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: V Praze 7 se otevřela první obecní lesní školka, do které může chodit až 20 dětí

První obecní lesní školka se otevřela tento týden v Praze 7. Jmenuje se Bobulka a své zázemí má vedle FZŠ Umělecká kousek od parku Stromovka. Ve dvou maringotkách či pod pergolou zde však tráví 20 dětí jen minimum času. Většina jejich aktivit se celoročně odehrává v přírodě.

Nápad od roku 2016 a inspirace v zahraničí

„Lesní školky, které mají svou zažitou tradici ve Skandinávii či Německu, se u nás začaly objevovat zhruba před 10 lety. Jejich zřízení je pětkrát až desetkrát levnější než u standardní školky. Většina z nich je však dodnes soukromých, mnohdy pak fungují spíše jako dětské kluby, tedy zde děti například nemohou absolvovat povinnou předškolní docházku. Rozhodli jsme se to změnit, prošlapat cestu ostatním a vybudovat první státní lesní školku v Praze. Děti zde tráví většinu času v přírodě, ale zároveň se plnohodnotně připravují na školu stejně jako v běžné státní školce,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Jednotlivé kroky při vzniku školky městská část konzultovala s Českou školní inspekcí a Asociací lesních mateřských škol, která Praze 7 pomohla svými zkušenostmi s provozem i legislativou.

Již v roce 2016 se zrodila myšlenka, že by Praha 7 mohla mít svou lesní mateřskou školku. Městská část dlouho hledala vhodné umístění. Nakonec se vybral pozemek kousek od Stromovky v sousedství FZŠ Umělecká. Poté bylo třeba vyřešit zázemí školky, zajistit personál a vyřešit legislativní požadavky a hygienická nařízení.

Dvacet dětí od tří do pěti let

Náklady na vybudování lesní školky dosáhly výše zhruba 2 miliony korun. Praha 7 obdržela na její zařízení také dva dary – od společnosti Lidl Česká republika v.o.s. ve výši 100 850 korun a od společnosti Česká sportovní a. s. ve výši 50 tisíc korun.

„Pozemek jsme kompletně vyčistili a prošel rozsáhlými zahradními úpravami. Umístili jsme na něm pergolu a pořídili jsme dvě maringotky, protože zázemí lesní školky nemůže být trvalou stavbou. Maringotky samozřejmě musely projít velkou renovací, aby se tu děti mohly najíst, odpočinout si nebo se schovat před bouřkou, řekla radní Prahy 7 pro školství a vzdělávání Hana Šišková.

Věková skladba 20 dětí v lesní školce je od 3 do 5 let. Školka má čtyři zaměstnance. Většinu času s dětmi tráví ve Stromovce nebo jinde v přírodě, do zázemí chodí zpravidla jen na oběd a odpolední odpočinek.

Podle vedoucí lesní školky Pavly Šandové jsou děti venku, pokud to je trochu jde. Věují se objevování a zkoumání přírody, se kterou se propojují také hry, tvoření a učení. Děti pak fungují ve věkově smíšené skupině, kde se respektují a rozvíjí individuální možnosti a potřeby každého z nich.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praha7.cz

Štítky školka, lesní školka, Praha 7, příroda, Praha, Stromovka, Německo, Skandinávie, Jan Čižinský, Lidl, Česká školní inspekce, Česká sportovní a.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V Praze 7 se otevřela první obecní lesní školka, do které může chodit až 20 dětí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.