Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Projekt „Školní ulice“ má zvýšit bezpečnost dětí u základních škol

„Školní ulice“ je název pilotní projektu, který společně realizují Hlavní město Praha, Městská část Praha 20 a dvě základní školy - ZŠ Stoliňská a FZŠ Chodovická. Projekt má zvýšit bezpečnost dětí, které se ráno vydávají do školy. V rámci něj bude od 7. do 25 září 2020 upraven dopravní režim v blízkém okolí vybraných škol. Tím bude například zákaz vjezdu motorových vozidel do prostoru před školou po dobu zpravidla 30 minut před začátkem ranního vyučování.

Co znamená Školní ulice

Uzavřeny budou ulice:
Chodovická na křižovatce Chodovická / Pavlišovská
Stoliňská na křižovatce Náchodská / Stoliňská
Řešetovská na křižovatce Šplechnerova / Řešetovská
Vršovka na křižovatce Vršovka / Vrchovinská

Jedná se o úpravu dopravy, kdy po dobu 30 minut před začátkem vyučování do ulice před školou nesmí vjíždět žádná motorová vozidla. Ulice tak zůstane klidná a bezpečná. Zákaz vjezdu je proveden dopravními značkam a také fyzickou zábranou z dopravních kuželů - ty mohou být krátce odsunuty tak, aby mohli z této ulice kdykoliv vyjet stálí obyvatelé a ke škole se dostala vozidla přepravující držitele karty ZTP.

Všichni si přejeme, aby cesty dětí do škol byly bezpečné. A tímto pilotním projektem ukazujeme, jakým způsobem nejzranitelnější účastníky silničního provozu můžeme chránit. Ulice před základními školami bývají těsně před ranním začátkem výuky velmi rušné, chceme proto jednak pomoci zvýšit bezpečnost dětí, ale také upozornit na to, že se do školy dá dostat bezpečně a pohodlně i jinými způsoby než automobilem s rodiči,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Projekt pro zlepšení prostoru před školou

Školní ulice mohou být dobrým nástrojem, jak měnit nejen prostor před školou, ale i nás samotné – příchod do školy bude pro děti bezpečnější, ulice bude pro obyvatele klidnější, sníží se ranní znečištění ovzduší v blízkém okolí školy, v případě nutnosti budou moci být lépe dodrženy hygienické odstupy před školou.

Pilotní realizace bude probíhat v termínu od 7. do 25. září, a to vždy ve školní dny od 7.30 do 8.00. Pokud by se toto opatření osvědčilo, bude proměněno v trvalou úpravu. Projekt by se do budoucna mohl stát nástrojem, který učiní z prostoru před školou bezpečnější místo, a tím pomůže vytvořit lepší podmínky pro docházku dětí. Uplatňuje se již v řadě zemí západní Evropy a od června 2020 nově ve středočeských Říčanech.

Dobré cesty

Důležitou součástí je poté plán doporučených tras do školy, který je k dispozici na TOMTO ODKAZU a na webových stránkách zapojených škol. Tento plán tzv. DOBRÉ CESTY pomůže rodičům i dětem dorazit do školy i ze školy bezpečně a pokud možno u toho nevyužít auto. Pokud rodiče děti do školy přesto dovezou, bude možnost parkování v areálu Chvalské tvrze / na parkovišti u parku Probuzení a na parkovišti v ulici Jizbická.

Dlouhodobě se snažíme, aby před našimi školami bylo více bezpečno. Když jsem o tomto projektu poprvé slyšel, zaujal mě a je to rozhodně jedna z cest, kterou bychom se chtěli vydat. Osobně bych si přál, aby se školní ulice rozšířila i do dalších městských částí. Věřím, že vyhodnocení dopadne pozitivně a připojí se další školy, bezpečnost pro ty nejmenší z nás je hlavní věcí, na kterou bychom se měli zaměřit a netvářit se, že tento problém neexistuje,“ popisuje Petr Měšťan, starosta městské části Praha 20.

Ohodnoť článek

Foto Liberecká Drbna

Štítky škola, děti, doprava, auta, ulice, Školní ulic, projekt, základní škola, Praha, městská část, Vršovka, Adam Scheinherr, Západní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt „Školní ulice“ má zvýšit bezpečnost dětí u základních škol  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.