Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Lidé během Recyklačního víkendu nabídli Národnímu technickému muzeu desítky předmětů, do sbírky vybrali šest

V rámci desátého Recyklačního víkendu, kdy mohli lidé nabízet elektrospotřebiče Národnímu technickému muzeu, se ozvalo před sedmdesát zájemců. Do sbírek po prozkoumání předmětů putuje jen šest unikátů, přenosná pračka, holicí strojek, elektrický ventilátor, fén, vánoční světla a hrncový vysavač.

Lidé mohli během uplynulého víkendu nabízet elektrospotřebiče přes Facebooku, kde se jim okamžitě ozvali kurátoři muzea a systému Elektrowin, který se zabývá sběrem elektroodpadu.

„Mezi nabízenými spotřebiči vybíráme ty, které vhodně doplní sbírku, a dáváme přednost těm, které jsou kompletní, např. mají dochované originální obaly, návody a účtenky dokládající místo a rok jejich koupě. Díky takto zachyceným informacím můžeme lépe dokumentovat jejich výrobní i uživatelský příběh, a to i v rámci budoucích výstavních projektů,“ uvedla v tiskové zprávě Lucie Střechová, kurátorka sbírky Národního technického muzea Technika v domácnosti.

Národní technické muzeum hledá exponáty, lidé mohou nabízet vysloužilé spotřebiče

Začíná Recyklační víkend, kdy lidé mohou nabídnout svůj vysloužilý elektrospotřebič do sbírek Národního technického muzea. Udělat to mohou prostřednictvím události na facebooku. Akce se uskuteční do neděle 13. října. Každý, kdo nabídne svůj starý...

Z více než sedmdesáti nabídek nakonec vybrali šest předmětů. Přenosnou pračku Klad z počátku 60. let 20. stolet, holicí strojek B 530 s původním obalem z Novoborských strojíren z druhé poloviny 50. let 20. století, elektrický ventilátor, rok výroby 1918–1925, vysoušeč vlasů EM 521 v původním obalu a s kupními doklady, zakoupený v Novém Boru v Domácích potřebách v dubnu 1963, elektrické vánoční osvětlení Perla vyrobené Zlatokovem krajský podnikem Trenčín v roce 1966 a hrncový Vysavač Vampyr z roku 1936.

Za deset let pořádání Recyklačních víkendů už se podařilo do sbírek získat 136 předmětů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Národního technického muzea

Štítky Národní technické muzeum, sbírka, recyklace, spotřebiče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé během Recyklačního víkendu nabídli Národnímu technickému muzeu desítky předmětů, do sbírky vybrali šest  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.