Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 12. září 2024  |  Svátek má Marie
Bez reklam

Některé školní jídelny v Praze mírně zdraží obědy, většina to ale neplánuje

Většina školních jídelen v Praze nebude od nového školního roku zdražovat obědy, některé ceny mírně zvýší. Za oběd ve školní jídelně zaplatí děti v některých městských částech od 30 do 40 korun, v jiných okolo 40 až 50 korun. Ceny se liší mezi jednotlivými jídelnami, zároveň záleží na věku dítěte. Školy mohou žádat neziskové organizace o pomoc s financováním obědů pro děti ze sociálně slabších rodin.

Beze změny oproti minulému školnímu roku zůstanou podle mluvčích a zástupců městských částí ceny obědů ve školních jídelnách například v Praze 1 a v Praze 2. Ve většině školních jídelen zůstanou ceny stejné i v Praze 7, uvedla místostarostka Hana Šišková (Praha 7 Sobě).

Většina mateřských a základních škol, které zřizuje městská část Praha 11, obědy nezdraží, uvedl radní pro školství Michal Veselský (PRAHA 11 SOBĚ/Zelení). Za oběd v základních školách zaplatí podle něj děti do 39, 41 či 45 korun v závislosti na věku. V mateřských školách zaplatí rodiče za děti do 54 korun, uvedl Veselský. Výrazné zdražení oproti minulému školnímu roku neplánují podle Marcela Pencáka školní jídelny v Praze 5.

Například v Praze 6 většina škol nové ceny obědů ještě nezveřejnila, uvedl mluvčí Marek Zeman. Školy, které navýšení zveřejnily, zvedly ceny o asi čtyři až osm korun v závislosti na věku dětí, dodal. „Některé školy cenu stravného již navýšily, některé nikoli. Lze předpokládat, že část z nich ponechá cenu obědů ve stávající výši a některé ceny navýší se začátkem školního roku,“ uvedl Zeman. V minulém školním roce upravovaly podle něj jídelny ceny v době školního roku. V základních školách v Praze 6 zaplatili rodiče za obědy průměrně v závislosti na věku 35, 37 a 39 korun.

V některých školních jídelnách dojde ke zvýšení ceny obědů, nebude se ale jednat o razantní zdražení, bude to zvýšení v rozsahu několika korun,“ uvedla za Prahu 3 mluvčí Michaela Luňáčková. V minulém školním roce podle ní platili rodiče za obědy pro své děti v základních školách v Praze 3 částku v rozmezí 40 až 50 korun. V mateřských školách byly ceny obdobné, ty ale podávají tři jídla denně, dodala.

V Praze 4 některé školní jídelny podle mluvčího Jiřího Bigase upozorňují na webech na navýšení cen, jiné zatím ceny zvyšovat nebudou a sledují pohyb cen potravin na trhu.

Školy a školní jídelny se podle zástupců některých městských částí dlouhodobě potýkají s nedostatkem pracovníků. Pracovníci podle nich často odchází do důchodu. „Sehnat nové kvalitní kuchaře za finančních podmínek, které ve školství jsou, je velmi obtížné,“ uvedl Veselský. Problém sehnat nový personál není ani tak v kvantitě jako v kvalitě, uvedl Bigas.

Například v Praze 2 nedostatek kuchařek a dalších nepedagogů ředitelé podle mluvčí Andrey Zoulové v současné době nepociťují, situace je podle nich podobná jako v předchozích letech.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky školy, potraviny, jídelny, ceny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé školní jídelny v Praze mírně zdraží obědy, většina to ale neplánuje  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.