Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha bude mít 700 milionů korun na školství. Podpoří hlavně IT a polytechnické vzdělávání

Pražské školy se zaměří na polytechnické vzdělávání, na podporu odborného vzdělávání či rozvoj IT dovedností u žáků i pedagogů. Praha na to bude mít od roku 2021 asi 700 milionů korun hlavně z dotací Evropské unie. Novinářům to řekl radní Vít Šimral (Piráti). Nový plán vzdělávání v hlavním městě dnes schválili radní, bude jej ještě schvalovat zastupitelstvo.

Jak budou finance rozdělovány a na jaké předměty bude kladen důraz stanovuje dnes radními schválený Krajský akční plán vzdělávání v Praze. Má cíl zlepšit řízení škol a zvýšit kvalitu vzdělávání. „Akční plán ukazuje, jak peníze budou využity, abychom Prahu dostali na špičku vzdělávání na českém poli, i na tom evropském," řekl Šimral.

Finance budou rozděleny na podporu podnikavosti, iniciativy a kreativity. Tzv. výchova k podnikavosti má žáky zejména středních a vyšších odborných škol podporovat v kritickém myšlení, týmové spolupráci, finanční gramotnosti a schopnosti vyhodnocovat rizika. Studenti by si měli odnést znalost, jak založit a vést vlastní obchodní firmu nebo živnost.

Prioritou nového pražského plánu vzdělávání je také podpora výuky přírodních věd, technických předmětů a enviromentálních předmětů. Plánuje se obnova přístrojového a strojního vybavení středních odborných škol a s tím související odborné školení pedagogů. Radní chtějí podpořit praktickou výuku na středních odborných školách a propojit teoretické poučky s praxí. Toho má být dosaženo zvýšením počtu odborných praxí a stáží pro učitele v českých i zahraničních firmách.

Praha se dál chce zaměřovat na rozvoj kariérního poradenství na druhých stupních základních škol a na středních školách, na prevenci předčasných odchodů ze vzdělávání či podporu vzdělávání v cizích jazycích a IT dovedností, a to jak žáků a studentů, tak pedagogických pracovníků.

Autoři | Foto Facebook Univerzita Palackého

Štítky ČR, správa, školy, finance, Praha, Vít Šimral, Evropská unie, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha bude mít 700 milionů korun na školství. Podpoří hlavně IT a polytechnické vzdělávání  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.