Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V noci ze soboty na neděli vrcholí meteorický roj Perseid. Podmínky k pozorování by měly být ideální

Perseidy je možné pozorovat už od července, aktivita ale vyvrcholí v noci ze soboty na neděli. Pražané mohou astronomický jev pozorovat také, jen si musí popojet za město nebo si najít místo, kde je nižší světelné znečištění. Během maxima, mezi půlnocí a 4. hodinou ranní, bude možné pozorovat až 80 meteorů za hodinu.

Podmínky jsou letos k pozorování padajících meteorů ideální. Měsíc, který je ve fází úzkého srpku neodráží příliš mnoho světla, které by zhoršovalo viditelnost. Dobře pozorovatelné by tak měly být i slavbší neb menší meteory. Česká astronomická společnost (ČAS) a Fyzikální ústav Slezské univerzity ve svém příspěvku upozorňuje, že velká města, ve kterých je výrazné světelné znečištění nejsou na pozorování úkazu ideální. Doporučují proto vyrazit za město nebo na místo, kde je světelné znečištění menší.

Sledovat Perseidy se doporučuje dál od měst a vleže

Ty nejjasnější meteory budou viditelné zejména po půlnoci. „Pozorování meteorů doporučujeme zejména v druhé polovině noci, kdy souhvězdí Persea s radiantem roje vystoupá téměř k nadhlavníku a většina meteorů zazáří nad obzorem, ne pod ním,“ píše v tiskové zprávě ČAS. Na sledování roje není potřeba dalekohledy ani speciální vybavení, na vhodném místě lze pouhým okem zahlédnout i slabší a méně výrazné meteory. „Pozorovat úkaz je nejvhodnější vleže, například ve spacáku nebo na lehátku,“  doporučuje ČAS.

„Ideální je mít po ruce fotoaparát s možností dlouhé expozice a širokoúhlým objektivem, například nějakou zrcadlovku. Fotoaparát nejprve ustavíte na stativ a zkontrolujete, zda se vám netřese například při větším větru. Následně nastavíte vyšší citlivost, zaostříte objektiv na nekonečno, nastavíte nejdelší možnou expozici a zamíříte do libovolné části oblohy,“ radí ČAS. ​​​​​​„Nejlépe okolo půlnoci k jihozápadu, kde se nachází fotogenický pás Mléčné dráhy. Poté už jen zmáčknete spoušť. Pokud možno v režimu samospouště či přes dálkové ovládání, aby se ani při tomto kroku fotoaparát neroztřásl. Proces opakujte, dokud do záběru nevletí kýžený meteor,“ dodává.

Další roj až v roce 2026

Perseidy jsou sice častým jevem, jejich viditelnost ale omezuje více faktorů. V následujících letech bude vždy v době rojů Měsíc v takových fázích, že nebude možné meteroy pozorovat pouhým okem. Dobře pozorovatelné Perseidy se tak dají očekávat za tři roky, kolem 12. srpna 2026.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Horálek, ČAS

Štítky perseidy, noční obloha, astronomie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

V case 1.20 bylo vidět v Praze plno mraků ale žádný Perseid.

Neděle, 13. srpna 2023, 10:00Odpovědět

V noci ze soboty na neděli vrcholí meteorický roj Perseid. Podmínky k pozorování by měly být ideální  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.