Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Důvěra středoškoláků v média klesá. Začínají Týdny mediálního vzdělávání

Víc než 150 škol v 85 městech se letos zapojí do Týdnů mediálního vzdělávání, které posedmé v rámci programu Jeden svět na školách pořádá organizace Člověk v tísni. Žáky a studenty základních a středních škol čekají na přelomu května a června diskuse se žurnalisty o novinářské práci, exkurze v redakcích mediálních domů či promítání filmů o zpravodajství a dezinformacích. Speciální nabídku připravili organizátoři pro odborné školy a učiliště. Akce, jejímž cílem je zlepšit mediální gramotnost mladých lidí, začne v úterý on-line debatou nazvanou Kvalitní žurnalistika v době umělé inteligence.

Důvěra středoškoláků v média klesá

Důvěra středoškoláků v média klesá, vyplývá z průzkumu, který si loni nechali pořadatelé vypracovat. „Přes šedesát procent žáků se domnívá, že médiím záleží více na finančním zisku než na kvalitě. Polovina žáků zastává názor, že velká média záměrně zkreslují nebo zamlčují důležité informace. Toto vše se pak projevuje také v tom, že ubylo mladých lidí, kteří nezávislá média považují za důležitá pro demokracii," uvedl ředitel programu Jeden svět na školách Karel Strachota.

Pokládá proto za důležité mladým lidem přímo na školách přibližovat důvody, proč jsou kvalitní média důležitá nejen jako zdroj informací, ale i jako nezastupitelný pilíř demokracie. „Zároveň jim chceme poskytnout doporučení, jak zdroje takových ověřených informací hledat, a především jak různá mediální sdělení podrobovat kritickému zkoumání," dodal. Osvědčený způsob je podle něj osobní kontakt se zkušenými novináři.

Do letošního ročníku se přihlásilo přes 150 škol napříč republikou i stupni vzdělávání

Do letošního ročníku se přihlásilo přes 150 škol napříč republikou i stupni vzdělávání. Mohou se zúčastnit debat s novináři České televize, České tiskové kanceláře, Deníku, Deníku N, serveru Hlídací pes, magazínu Reportér, týdeníku Respekt či zpravodajského serveru Seznam Zprávy.

Jeden svět na školách v letošním ročníku Týdnů mediálního vzdělávání připravil speciální nabídku pro studenty středních odborných škol a učilišť. Právě ti totiž dlouhodobě vykazují ve srovnání se svými vrstevníky horší výsledky ve výzkumech úrovně mediální gramotnosti, a jsou tak zranitelnější vůči dezinformacím a dalším hrozbám. O nabídku projevilo zájem přes 30 středních odborných škol a učilišť.

Všechny zapojené školy získají od organizátorů balíček s publikacemi a didaktickými materiály, kterou mohou využít při odborné přípravě a ve výuce. Veškeré materiály pak budou po skončení Týdnů mediálního vzdělávání k dispozici všem školám trvale a zdarma na portálu JSNS.CZ.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky školy, média, Týden mediálního vzdělávání, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Lachman

Dnes je cenzura všudepřítomná. Více nemohu napsat nechci do vězení.

Úterý, 23. května 2023, 13:55Odpovědět

MArtin Draxler

Překvapení? Myslím, že ne jen u středoškoláků.

Úterý, 23. května 2023, 10:04Odpovědět

Důvěra středoškoláků v média klesá. Začínají Týdny mediálního vzdělávání  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.