Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Praha rozdá středním školám 46 milionů na rozvoj, za pět let je dostane zpět

Před dvacet pražských středních škol si mezi sebou rozdělí 46 milionů korun od hlavního města. Finance použijí na projekty týkající se navýšení kapacity nebo modernizace výuky. Jedná se ale o půjčku, splacení předpokládá magistrát za pět let.

Peníze dostanou střední školy a gymnázia, které zřizuje hlavní město. Záměr včera schválila rada, ještě poputuje před zastupitelstvo. „Většina škol podala žádosti v roce 2023 a některé z nich budou projekty v tomto roce i realizovat. Jedná se většinou o projekty, které budou využity k modernizaci odborných učeben nebo například vytvoření bezbariérových vstupů,“ uvedl v tiskové zprávě radní pro oblast školství, sportu a volného času Antonín Klecanda (STAN).

Samotné projekty pak budou financovány ze státních nebo unijních dotací.

Podle Klecandy mají školy omezený rozpočet a nemají dost peněz na přípravu i realizaci svých plánů. „Z tohoto důvodu je nutné, aby zřizovatel těmto příspěvkovým organizacím poskytl v první fázi peníze na činnosti spojené s přípravou projektových žádostí,“ dodal Klecanda.

Město podporuje hlavně projekty, které posilují kapacity u čtyřletých gymnázií. K tomu preferují rozvoj tříd pro efektivní výuku, vytvoření relaxačních místností pro pedagogy nebo zázemí či vybavení pro výuku odborných profilových předmětů, učebny a vybavení pro rozvoj cizích jazyků.

K tomu chtějí projekty týkající se modernizace učeben a budování sítí a datových rozvodů k zajištění větší kyberbezpečnosti.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky školy, Rada hlavního města, půjčka, modernizace, kapacita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha rozdá středním školám 46 milionů na rozvoj, za pět let je dostane zpět  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.