Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Národní technické muzeum hledá nové exponáty, lidé mohou nabídnout staré spotřebiče

Národní technické muzeum v Praze spustí soutěž, ve které mu lidé mohou nabídnout staré spotřebiče a vyhrát za ně poukázky i vstupenky. Přihlašovat své nálezy mohou až do konce roku ve třech etapách, kurátor pak vybere ty, které muzeum zařadí do svých sbírek. Nejlepší nový exponát pak majiteli zajistí poukázku na nákup v hodnotě pět tisíc korun.

Vysloužilé přístroje mohou lidé do soutěže přihlásit od 3. dubna. Nejlepší z první tepy vyhlásí 30. června, další pak 30. září a poslední 31. prosince. V každém kolem vyberou pět spotřebičů s nejvýznamnějším přínosem a jejich dárci získají poukázku pět set korun na nákup spotřebních zboží. Celkový vítěz za pak dostane poukázku na pět tisíc.

V minulých letech se podařilo v rámci soutěže získat třeba vysavač Elektrostar z roku 1931, který se dochoval v původním kufříku s kompletním příslušenstvím a kupní dokumentací, nebo elektrickou vařenku Romo Fulnek z druhé poloviny padesátých let 20. století.

Jak vyplývá z prezentovaných příkladů, šance pro zapsání nabízeného předmětu do sbírek zvyšuje jeho kompletnost, a to i v podobě dochovaných originálních obalů, návodů a účtenek dokládající místo a rok jejich koupě. Budeme se tedy těšit, jaké další příběhy budou vyprávět nově darované předměty v letošním roce,“ uvedla v tiskové zprávě kurátorka soutěže a sbírky Technika v domácnosti Lucie Střechová.

Pokud si lidé myslí, že přístroj, který doma mají, by se muzeu hodil, mohou na email muzejni.kousek@elektrowin.cz poslat jeho fotografii a popis. Tedy odhadované stáří, stav, dochované příslušenství a další informace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní technické muzeum

Štítky Národní technické muzeum v Praze, exponát, soutěž, muzeum, vstupenka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní technické muzeum hledá nové exponáty, lidé mohou nabídnout staré spotřebiče  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.