Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Školské kapacity v Praze jsou vyčerpány, říkají starostové. Od ministerstev chtějí změnu podpory

Starostové pražských městských částí požadují po ministerstvu školství a ministerstvu pro místní rozvoj změnit způsob podpory pražského školství a vytvořit národní dotační program na opravy a modernizace škol. Zároveň chtějí po ministerstvu školství, aby jednalo s magistrátem o převodu státních budov, které lze přebudovat na školy, do vlastnictví města.

Praha potřebuje dvacet nových škol

„Ukazuje se, že školské kapacity v Praze jsou vyčerpány. Loni jsme to viděli při přijímacích zkouškách na střední školy, a to se nejedná jen o gymnázia, ale i učební obory. Stejné to je v mateřských a základních školách," řekl starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS). „Čísla se za rok tak navýšila, že tam kde bylo volno, už není," doplnil starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

Městský radní Antonín Klecanda (STAN) řekl, že v Praze by bylo třeba vybudovat dvacet nových škol a připraveno jich je ke stavbě deset. Na ně je potřeba sehnat peníze. Na stavbu nových škol by v současné době Praha potřebovala deset miliard korun a dalších několik miliard na opravy, rozšíření nebo přístavby škol.

„Starostové dělají, co mohou, ale už to přestává být únosné. Potřebujeme, aby nám hlavní město i ministerstvo výrazně pomohly s financováním škol. Jenom z příspěvků od magistrátu to sami nezvládáme," řekla starostka Slivence Jana Plamínková (STAN). Vedení města se podle zúčastněných se starosty na jejich názoru shoduje.

Ministerstvo chce podrobné analýzy

Mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová řekla, že úřad problém s kapacitami škol v Praze a Středočeském kraji dlouhodobě vnímá a je připravený se zástupci Prahy o jejich požadavcích diskutovat. Doplnila, že zodpovědnost za kapacity škol mají jejich zřizovatelé.

„Zástupci Prahy již byli v minulosti ze strany ministerstva školství informováni, že jakékoliv úvahy o nových dotačních programech ze státního rozpočtu na výstavbu či rozšíření kapacit pražských škol musí být podloženy podrobnými analýzami, ze kterých vyplývá, že hlavní město Praha není objektivně schopno naplnit své zákonné povinnosti vlastními zdroji, tedy zejména v rámci příjmů z rozpočtového určení daní," řekla Lednová.

Hlavní město zajišťuje místa nejen pro děti Pražanů, ale i třeba pro tisíce středočeských dětí a cizince. Situaci zhoršila rovněž vlna uprchlíků z Ruskem napadené Ukrajiny. Starostové proto požadují, aby stát vytvořil národní dotační program. Portlík upozornil, že z pohledu rozdělování evropských dotací je Praha sice brána jako bohatý region, ale z pohledu školství je naopak nejchudším regionem. „Když nemůžeme dostávat peníze z evropských fondů, tak by stát měl zajistil národní dotační program," řekl Portlík.

Vybudování jedné školy zabere osm let

Náklady na vybudování jedné základní školy jsou podle starostů asi jedna až 1,3 miliardy korun a v případě školky je to 100 až 200 milionů korun. „To není v možnostech žádné městské části zafinancovat," řekl Vodrážka. Vybudování jedné školy je podle něj navíc zdlouhavé a zabere i dvě volební období, tedy osm let.

Starostové dnes zopakovali požadavek z letošního února, aby město zvýšilo příspěvek na žáka na deset tisíc korun. S vedením města o tom podle Portlíka již začali jednat. Další zasedání starostů, kde se bude výše příspěvku řešit, má být v červnu.

Starostové dnes ustavili tým, který bude s městem a ministerstvy vyjednávat. V něm kromě Portlíka bude také Klecanda, Plamínková a pražská zastupitelka Mariana Čapková (Praha Sobě). Výzvu ministerstvům a magistrátu zašlou neprodleně, dodal Portlík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky školství, ministerstvo školství, dotace, magistrát, ministerstvo pro místní rozvoj, David Vodrážka, Jana Plamínková, Tomáš Portlík, Antonín Klecanda, starostové, kapacita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školské kapacity v Praze jsou vyčerpány, říkají starostové. Od ministerstev chtějí změnu podpory  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.