Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Expremiér Babiš je u soudu, který projednává kauzu Čapí hnízdo. V životě jsem nic neukradl, brání se

, aktualizováno 12. září 2022, 14:15

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil zhruba v 8 hodin k pražskému městskému soudu, který dnes začal projednávat kauzu údajného dotačního podvodu při stavbě kongresového areálu Čapí hnízdo. Před soudní síní na něj čekaly desítky novinářů, z řad veřejnosti dorazili zatím jen jednotlivci. Někdejší předseda vlády čelí obžalobě spolu se svou někdejší poradkyní Janou Nagyovou (dříve Mayerovou). Oba vinu odmítají. Podle státního zástupce způsobili škodu 50 milionů korun.

„Bureši, dnes nadešel tvůj soudný den!"

První lidé, kteří dnes mají zájem jednání sledovat, dorazili před budovu soudu už před sedmou hodinou, kde od rána také hlídkují policisté. Před soudní síní obdrželi vstupenky. Novináři a veřejnost zaplnili celou soudní síň, místa na balkonu však zůstala prázdná. Někteří návštěvníci z řad veřejnosti na Babiše při jeho příchodu do jednací síně pokřikovali „Konečně!" nebo „Bureši, dnes nadešel tvůj soudný den!".

„Já jsem rád, že to všichni uvidí. Ty moje argumenty na tu vlastně nepravdivou obžalobu, Bylo to samozřejmě politicky motivované trestní stíhání," prohlásil Babiš. Dodal však, že věří, že soud bude nezávislý.

Milion chvilek přivezl klec s kavalcem

Před jednáním se před soud dostavili také zástupci spolku Milion chvilek pro demokracii, kteří přivezli klec s kavalcem uvnitř - symbolickou celu pro Babiše.

Situaci, že Babiš zvažuje kandidaturu na Hrad, označila mluvčí spolku Hana Strašáková za bizarní. Spolek vyzval k volbě demokratického prezidentského kandidáta. Babiš chce své rozhodnutí ohledně kandidatury na hlavu státu oznámit koncem října.

Ctíme rozhodnutí soudu a ctíme presumpci neviny, ale touto nadsázkou chceme ukázat potenciální budoucnost. Budoucnost, když by na Hradě seděl Andrej Babiš, který právě teď sedí u soudu," řekla Strašáková.

Takzvaná vězeňská kancelář prezidenta Babiše, kterou mu členové spolku připravili, má podobu pojízdné klece. Uvnitř je kavalec, stolek s židlí a toaleta. Interiér zdobí Babišovy fotografie s popiskem prezident republiky a fotografie některých členů jeho vlády. Na zdi je rovněž pověšena skříňka, která je pootevřená a je v ní vidět chléb značky Penam. Firma Penam je z holdingu Agrofert ze svěřenských fondů Babiše.

Babišovi hrozí až deset let vězení

Obžaloba uvádí, že Babiš svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky. Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je propojená s firmami z jeho holdingu Agrofert. Úspěšnou žádost o dotaci podala v únoru 2008 Nagyová, tehdejší místopředsedkyně představenstva Čapího hnízda.

Nagyová je obviněna z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU, Babiš pak z pomoci k dotačnímu podvodu. Oběma hrozí až desetileté vězení, státní zástupce pro ně žádá tříleté podmínky. Navrhl pro ně také peněžité tresty - pro Babiše desetimilionový, pro Nagyovou půlmilionový. Babiš proces označuje za politický a tvrdí, že skutečným důvodem stíhání je snaha odstranit ho z politiky.

„Obžaloba neuvádí jediný důkaz zavinění ve formě úmyslu, nahrazuje to fikcemi a premisami"

Advokát Nagyové Josef Bartončík dnes u soudu odmítl vinu své klientky v kauze Čapí hnízdo. Obžaloba i provedené přípravné řízení podle něj trpí zásadními vadami. Popřel tvrzení obžaloby, že Nagyová uvedla v omyl poskytovatele dotace na stavbu kongresového areálu. Nemohlo tak dojít k dotačnímu podvodu, zdůraznil právník.

Obžaloba neuvádí jediný důkaz zavinění ve formě úmyslu, nahrazuje to fikcemi a premisami," prohlásil Josef Bartončík poté, co mu dal soudce po přednesu státního zástupce Jaroslava Šarocha prostor pro vyjádření o vině.

Advokát, který se po podání obžaloby u soudu marně domáhal jejího předběžného projednání, nyní namísto stručného vyjádření obšírně popsal své námitky k celému trestnímu řízení. Hovořil mimo jiné o „úsměvném závěru" státního zástupce či o „absolutním logickém nonsensu". Poukázal na to, že v obžalobě není žádná zmínka o jednání Nagyové s Babišem.

Podle právníka má Babiš stále imunitu

Babišův právník Michael Bartončík označil obžalobu za pouhou snůšku hypotéz, kterou státní žalobce nahradil „absolutní absenci důkazů". Někdejší předseda vlády podle něj navíc pro trestný čin, jak je nyní popsán v obžalobě, nebyl Poslaneckou sněmovnou zbaven imunity.

Bartončík zejména obšírně hovořil o tom, že skutek, pro který Babiše Sněmovna vydala k trestnímu stíhání, neodpovídá tomu, jak ho v obžalobě popsal žalobce Jaroslav Šaroch. Popis toho, co měl politik udělat, je podle něj v usnesení poslanců a obžalobě diametrálně odlišný. Dodal, že má tak Babiš stále imunitu. „Jeho trestní stíhání v této věci je nepřípustné," řekl Michael Bartončík.

Obžaloba je podle Bartončíka plná školáckých chyb. Trestný čin poškození finančních zájmů EU v době, kdy se ho údajně bývalý premiér dopustil, podle advokáta ještě neexistoval. Farma Čapí hnízdo navíc podle něj splňovala definici malého a středního podniku.

„V životě jsem nic neukradl. Dotace byla vrácena, nikdo nekorumpoval, nikdo nic nevydělal"

„Žádný trestný čin jsem nespáchal, zásadně to odmítám," zdůraznil u soudu Babiš. „V té obžalobě je všechno špatně pane předsedo, dokonce ani číslo popisné nesedí," řekl soudci. „Klade mi za vinu i kroky, které jsem neudělal," podotkl. „Věřím, že soud rozhodne ne pod tlakem, ale spravedlivě," poznamenal s tím, že právo na spravedlivý proces mu stejně jako ostatním zaručuje česká ústava.

„Výslovně vylučuji, že bych znal podmínky vyhlášené dotační výzvy a že bych věděl něco o problematice malého a středního podniku. O dotaci jsem se dověděl od paní Nagyové na sklonku 2007, a to velmi povrchně," řekl. 

Babiš dále uvedl, že zatímco dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch je nezávislý, bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který se zasadil o pokračování stíhání, nezávislý nebyl. Politizaci případu vidí i v tom, že byl obviněn tři týdny před volbami. „Jednání policie bylo zcela účelové, aby mohli spříznění novináři křičet," poznamenal. Kauza podle něj ovlivnila minimálně dvoje parlamentní volby.

V životě jsem nic neukradl. Dotace byla vrácena, nikdo nekorumpoval, nikdo nic nevydělal," uvedl také Babiš. K výpovědi si sice přinesl obsáhlý štos poznámek, nakonec ale svůj projev zestručnil na zhruba půl hodiny a odmítl odpovídat na otázky soudu i stran řízení. Vysvětlil, že se k tomu rozhodl po poradě s advokáty kvůli tomu, že novináři proces zveřejňují v podstatě online. "„Má další výpověď by mohla reálně ovlivnit výpověď některých svědků," uvedl. Dodal, že výpověď doplní v dalším průběhu hlavního líčení.

„Byli jsme opravdu přesvědčeni, že se jedná o malý a střední podnik"

Úspěšnou žádost o dotaci podala Nagyová v únoru 2008. „Nic nepravdivého jsem nikdy neuvedla, nic podstatného jsem nezamlčela. Vůbec nechápu, jak se mohlo stát, že se celý tento případ dostal až k soudu," vypověděla jedenapadesátiletá Nagyová, která v senátních volbách kandiduje za ANO v jihlavském obvodu.

Zdůraznila, že oblasti dotací se intenzivně věnuje přes 20 let. Řekla, že pokud by chtěl někdo stíhat všechny žadatele o dotace, kteří se spolehli na tehdejší právní výklad, skončily by před soudem stovky lidí. „Byli jsme opravdu přesvědčeni, že se jedná o malý a střední podnik," uvedla.

Problematikou propojení podniků přes fyzické osoby se podle ní zabýval až rozsudek Evropského soudního dvora z roku 2014 a příručka z roku 2016. „Proto se ptám, kde je právní jistota a kde je právní stát?" prohlásila. „Obžaloba mě viní v podstatě z toho, že nejsem dobrý právník. Ano, já nejsem vůbec právník," doplnila vystudovaná inženýrka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK, Vít Šimánek

Štítky Andrej Babiš, Čapí hnízdo, soud, dotace, podvod, Jana Nagyová, státní zástupce, ANO 2011, Městský soud v Praze, Jaroslav Šaroch, Milion Chvilek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Expremiér Babiš je u soudu, který projednává kauzu Čapí hnízdo. V životě jsem nic neukradl, brání se  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.