Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nejvstřícnější úřad v Praze má podle Ministerstva vnitra Desítka

V soutěži Ministerstva vnitra Přívětivý úřad, která mapuje kvalitu klientského přístupu institucí, zvítězila letos městská část Praha 10. V sedmém ročníku byla druhá Praha 7 a třetí Praha 12.

Do soutěže se mohou přihlásit obecní a městské úřady z celé republiky, vítězové se pak vyhlašují celorepublikově a podle krajů. Na konci února jim byl rozeslán online formulář, který v 81 otázkách analyzoval jejich vtah vůči občanům a jejich potřebám. „Sleduje míru online řešení agend, dostupnost služeb pro občany, otevřenost radnic, úroveň komunikace nebo například rozvinutost participace občanů na věcech veřejných,“ popisuje web ministerstva.

Otázky se týkají například možností plateb na úřadu, pojízdné kanceláře, aktivit na sociálních sítích nebo pomoci handicapovaným.

Praha 10 byla v minulém roce na třetím místě, v předchozích ročnících se do top trojky nikdy nedostala. „Jedná se o významné poděkování všem zaměstnancům našeho úřadu. Těší nás, že Ministerstvo vnitra oceňuje, že se nám daří naše služby postupně zlepšovat a být občanům partnery, kteří jim pomohou, poradí a kteří se snaží jim maximálně ulehčit nezbytné byrokratické úkony. Je skvělé, že se nám podařilo ještě vylepšit loňské třetí místo,“ uvedl pro redakci Pražské Drbny mluvčí městské části Jan Hamrník.

Sedmá městská část si letos o jednu příčku pohoršila, v roce 2021 byla v Praze nejlepší. „Říká se, že obhájit titul bývá nejtěžší. I když jsme tentokrát nedosáhli na první příčku, velice si vážím toho, že se již třetím rokem v konkurenci ostatních pražských městských částí držíme na medailových pozicích. Otevřenost a vstřícnost úřadů považuji za nesmírně důležitou. Obzvláště v dnešní době dramatického zdražování a nejistoty se snažíme dělat maximum pro to, aby občané věděli, že jsme tu pro ně a že se na nás v obtížných životních situacích mohou vždy obrátit. Moc děkuji všem pracovníkům radnice za jejich skvělý přístup ke každodenní práci a pomoci našim občanům,“ sdělil redakci Pražské Drbny starosta Sedmičky Jan Čižinský (Praha sobě).

Vůbec poprvé se mezi oceněné dostala Praha 12. „Děkuji hlavně paní tajemnici Bohumile Budkové za vedení úřadu k větší přívětivosti. Zásluhu na tom má i nová budova radnice, do které jsme se vloni přestěhovali. Poskytuje občanům větší komfort, bezbariérovost i doplňkové služby (kavárna, restaurace). Kladně hodnoceno bylo publikování otevřených dat a otevřenost obecně,“ uvedl na webu Prahy 12 starosta Jan Adamec (Piráti).

Po pěti letech z nejlepší trojky naopak vypadla Praha 13. Na otázku, co mohlo být příčinou, zástupci radnice redakci neodpověděli.

Ohodnoť článek

Foto Petr Vilgus, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Štítky přívětivý úřad, soutěž, ministerstvo vnitra, Praha 10, Praha 7, Praha 12, Praha, městská část, radnice, Jan Čižinský, Jan Adamec, Česká pirátská strana, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvstřícnější úřad v Praze má podle Ministerstva vnitra Desítka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.