Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

O příspěvek na dítě je v Praze velký zájem. Na žádosti se stály i fronty

Už dva týdny mohou lidé žádat o pětitisícový příspěvek na dítě od státu. Městské části žádosti pomáhají vyřídit na Czech Pointech, kde v některých případech došlo i k vytvoření dlouhých front.

Vyřizují příspěvěk na dítě na úkor běžné agendy

Ministerstvo práce a sociálních věcí, které částku vydává, za první týden evidovalo skoro 300 tisíc žádostí více než 470 tisíc dětí. Online bylo podáno 254 tisíc z nich. Osobně mohou lidé přijít na Czech Pointy jednotlivých městských částí, stovky už této možnosti využily.

Problémy s velkým zájmem zaznamenala třináctá městská část. „Podání žádosti o jednorázový příspěvek pět tisíc korun na dítě i na kontaktních místech veřejné správy Czech POINT způsobilo vytvoření velkých front na přepážkách Czech Pointu. Ty momentálně z 90 procent vyřizují pouze žádosti o příspěvek na dítě na úkor své běžné agendy,“ uvedla pro redakci Pražské Drbny mluvčí městské části Lucie Steinerová.

O větším počtu návštěvníků v centrech informovala i Praha 3 a v Praha 7, na přepážkách nápor ale zvládají bez zpoždění. „Zájem o podání žádosti prostřednictvím přepážek Czech Pointu je značný, klienty však zvládáme obsluhovat v běžném režimu a žádné problémy neevidujeme,“ popsal stav v Praze 3 mluvčí Pavel Trojan.

Desítky žádostí každý den

„Denně odbavujeme zhruba 30 až 40 žádostí. Zásadnější problémy nezaznamenáváme, vyřízení obvykle zabere asi deset minut,“ sdělil redakci Drbny mluvčí Sedmičky Martin Vokuš.

V Praze 12 přišlo od začátku přijímání žádostí k přepážkám asi dvě stě lidí. „Výraznější problém na pracovišti Czech Point jsme zaznamenali pouze ve středu. Před čtvrtou hodinou byl na vzdáleném serveru asi hodinový výpadek, kdy nebylo možno ověřit údaje z občanského průkazu,“ uvedl pro redakci Drbny mluvčí Petr Kocián.

Na poště příspěvky nevyřizují

S chybami systému se potýkali i v Praze 6, kde v prvním týdnu pomohli 169 lidem. „U jednoho z žadatelů například nebylo možné zanést do centrálního elektronického systému jméno s pomlčkou. Naše úřednice proto kontaktovala technickou podporu, kde technický zádrhel v řádu hodin opravili,“ informoval mluvčí Jiří Hannich.

„Jak nám žadatelé v prvních dnech sdělili, rozhodli se přijít na úřad, jelikož se jim nepodařilo podat žádost vzdáleně přes aplikaci ministerstva práce a sociálních věcí. Někteří byli zklamaní, že si žádost nemohli vyřídit na Czech Point přepážkách na poště. Toto systém zatím neumožňuje,“ doplnil Hannich.

Výjimkou mezi městskými částmi, které redakce Pražské drbny oslovila, se zdá být jen Praha 4. „Zájem řešit to na Czech Pointech není velký, jde o jednotlivce,“ sdělil mluvčí Čtyřky Jiří Bigas.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky příspěvek, Czech POINT, děti, fronty, zájem, Praha, městská část, Drbna.cz, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Pavel Trojan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O příspěvek na dítě je v Praze velký zájem. Na žádosti se stály i fronty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.