Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O účast v pražských volebních komisích není velký zájem. Někde proto zvyšují odměny

Za měsíc proběhnou komunální volby a řada městských částí v Praze má problém obsadit místa v okrskových volebních komisích. Některé proto motivují možné zájemce zvýšením odměn, další obsadí místa zaměstnanci radnic nebo členy jejich rodin.

Trojka nemá náhradníky

Z městských částí, které oslovila redakce Pražské Drbny, mají nejmenší problémy Praha 3 a Praha 13. Ze zákona musí být v komisi komunálních voleb šest členů. „Zájemců o práci v komisi máme aktuálně přibližně tolik, kolik budeme obsazovat míst. Obvykle jde o lidi, kteří se na práci v komisích podílí pravidelně. Žádné náhradníky však k dispozici nemáme,“ uvedl pro redakci Drbny mluvčí městské části Pavel Trojan.

Podle mluvčí Lucie Steinerové projevují lidé v třinácté městské části stabilní zájem o účast v komisích, pravidelně se vracejí a radnice má proto dostatek zájemců.

Devítka přidá pět set

Sedmička měla ještě v úterý 50 zájemců na 144 míst. Jak redakci informoval její mluvčí Martin Vokuš, přihlašování zájemců z řad široké veřejnosti nechá v případě potřeby otevřené prakticky až do dne voleb. „Komise se vždy snažíme nejen naplnit, ale také evidovat náhradníky, neboť se stává, že se voleb někteří z přihlášených zájemců nemohou nakonec zúčastnit kupříkladu ze zdravotních důvodů,“ dodal Vokuš. Rada městské části chce také lidi motivovat zvýšením finančního příspěvku o tři sta korun. Předseda tedy dostane 2900 korun, místopředseda 2800 a členové 2500.

Ke stejnému kroku přistoupila i devátá městská část, všem komisařům přidá k základu dokonce pět set korun.

Praha 4 letos zaznamenala nižší zájem než v roce 2018 a vysvětluje to dřívějším konáním voleb. Letos to je o víkendu 23. a 24. září, před čtyřmi to bylo 5. a 6. října. Stejně jako ostatní radnice doufá, že některá místa obsadí delegovaní členové politických stran. „Pokud by se nepodařilo volební komise naplnit delegovanými členy a zájemci z řad občanů, musely by být doplněny zaměstnanci úřadu MČ Praha 4,“ vysvětlil redakci Drbny mluvčí Čtyřky Jiří Bigas.

Lidi odrazuje strach z covidu

Podle mluvčího Prahy 10 Jana Hamrníka klesl zájem o účast ve volebních komisích asi o čtyřicet procent, vinu na tom přičítá i strachu z covidu. Do 109 okrsků potřebuje Desítka asi sedm set lidí, z řad veřejnosti má zatím okolo dvou set zájemců. Další bude hledat i pomocí kampaně na sociálních sítích.

I Praha 17 lidi jen těžko shání. „Bohužel, pro tyto náročné trojité a dvou kolové volby velký zájem ze strany členů není. I delegování členů okrskových volebních komisí volebními stranami je v těchto volbách znatelně menší,“ sdělil redakci mluvčí radnice Jiří Holub. Komisaře proto hledají třeba v rodinách úředníků pracujících pro městskou část.

Ohodnoť článek

Foto Jan Homolka

Štítky komunální volby, volební komise, odměna, členové, městské části, Praha, městská část, radnice, Drbna.cz, Pavel Trojan, Aloys Skoumal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O účast v pražských volebních komisích není velký zájem. Někde proto zvyšují odměny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.