Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Praha změnila stavební předpisy. Na střechách s menším sklonem bude povinně vegetace

Radní hlavního města novelizovali Pražské stavební předpisy, které určují pravidla pro stavby domů i veřejných prostranství. Nově je upravena třeba výsadba stromů v ulicí, umístění a rozdělení toalet nebo sázení vegetace na střechy.

Změna stavebních předpisů, které v metropoli platí od roku 2016, se řešila během odborných seminářů na jaře. „Rezonovala zejména témata jako parkování, reklama ve městě, zelené plochy nebo kvalita veřejných prostranství,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel Institutu plánování a rozvoje Ondřej Boháč.

Návrh Pražských stavebních předpisů jde nyní do připomínkového řízení, mohou se k němu vyjádřit městské části, i veřejnost.

„Ministerstvo pro místní rozvoj nám původně chtělo Pražské stavební předpisy zrušit úplně, nicméně vybojovali jsme jejich zachování, a naopak spolu s ostatními městy usilujeme o to, aby i Ostrava, Brno, Liberec nebo další statutární města mohla mít své městské stavební předpisy, které odpovídají jejich požadavkům na výstavbu a rozvoj,“ vysvětlil Petr Hlaváček (STAN), náměstek primátora pro územní rozvoj.

V rámci novelizace budou teď v Praze třeba povinné na střechy, které mají sklon do 20 stupňů, sázet vegetaci. Budou se také odstraňovat překážky, které omezují výsadbu stromořadí v ulicích. Naopak už nebude nutné mít oddělené toalety pro muže a ženy v restauracích a také se zjednoduší pravidla pro jejich umístění  bytě. Upravila se i pravidla pro hospodaření s dešťovou vodou.

Radní řešili i elektromobilitu. „Jedná se o požadavky na vybavení staveb se stanovenou parkovací plochou dobíjecími stanicemi. Na bytové domy se pak v tomto ohledu kladou nižší nároky a není povinnost mít zde umístěnou dobíjecí stanici. Ustanovení se však vztahuje nejen na nové stavby, ale i na změny dokončených staveb,” dodal Hlaváček.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky předpisy, novelizace, stavby, IPR, radní, Praha, střecha, Petr Hlaváček, Ondřej Boháč, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Starostové a nezávislí, Brno, Ostrava, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha změnila stavební předpisy.  Na střechách s menším sklonem bude povinně vegetace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.