Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Praha bude mít první pomník Marie Terezie. Vyroste v parku původně pojmenovaném po odbojáři Morávkovi

Praha bude mít jako vůbec první město v Česku plastiku připomínající významnou panovnici rakousko-uherské monarchie Marii Terezii. Stavba pomníku se však neobešla bez kontroverzí. Proti uměleckému dílu sepsali lidé několik petic. Některým vadí oslavování rakouské monarchie, jiným zase skutečnost, že socha bude stát v parku, který byl původně pojmenován po hrdinném odbojáři Václavu Morávkovi.

Autorem uměleckého díla je sochař Jan Kovářík a architekt Jan Proksa. Socha za zhruba čtyři miliony korun však vyvolává kontroverze. Netýkají se přitom jejího uměleckého zpracování, ale spíše samotné skutečnosti, že se staví pomník habsburské panovnici. Další petice zase bojuje proti umístění sochy do parku, jež byl v minulých letech věnován členovi legendární protifašistické odbojové skupiny Tři králové Václavu Morávkovi. Ten byl v místech současného parku 21. března 1942 v přestřelce s německými vojáky zabit.

Od Václava k Marii

Park vznikl při stavbě tunelu Blanka, do níž v jeho severní části ústí jeden z vjezdů. Právě jeho severní část nese jméno Václava Morávka. Rozhodli o tom pražští zastupitelé v roce 2015, Morávkův park pak slavnostně otevřeli zástupci města v červenci roku 2016. 

Tři králové (celým názvem Svatí tři králové) byli legendárním českým protinacistickým odbojovým útvarem spadající pod činnost organizace Obrana národa. Třemi králi byli myšleni pplk. Josef Balabán, pplk. Josef Mašín a št. kpt. Václav Morávek.

Skupina se zaměřovala na sběr informací a sabotážní akce. Mezi lety 1939 a 1941 skupina svými akcemi gestapu doslova pila krev. Tři králové byli ve svých sabotážích nejen úspěšní, prováděli je i s velkou mírou drzosti. Pověstným byl především Václav Morávek, který si například v době, kdy byl jedním z nejhledanějších mužů Protektorátu, nechal v hospodě připálit cigaretu od velitele gestapa. 

Všichni tři byli nakonec dopadeni. Balabána s Mašínem popravili nacisté po měsících mučení, Morávek zamřel v přestřelce.

Problém nastal nedlouho poté. Už v roce 2013 totiž proběhla veřejná soutěž na návrh sochy Marie Terezie. Sochy, která měla stát v nově pojmenovaném parku. „Vítězný návrh sochy Marie Terezie se mi zdá velmi zdařilý. Situaci mírně komplikuje současný název Morávkův park. Budeme nejspíš žádat pražskou komisi pro místopis o změnu," uvedl v roce 2017, tedy rok po otevření Morávkova parku, místostarosta MČ Praha 6 pro kulturu a školství Jan Lacina (STAN). Ve stejném roce pak nechala Praha 6 na místě položit základní kámen pro budoucí sochu.

Komise pro místopis hlavního města Prahy poté v roce 2018 rozhodla tzv. šalamounsky. Severní část parku ponechala jako poctu Morávkovi, spodní pak připad Marii Terezii. „Závěr diskuse byl ten, že všichni přítomní souhlasí s přejmenováním jižní části Morávkova parku názvem park Marie Terezie, zatímco název severní části Morávkova parku zůstane,“ zněl závěr komise.

Monarchii nechceme

Proti vztyčení sochy se od počátku ozývaly různé nesouhlasné hlasy a lidé sepisovali petice. Praha 6 tak musela například řešit petici 156 signatářů, kteří odmítají stavět sochu připomínající dobu utlačování. „Ten, kdo poklonkuje bývalým utlačovatelům dobrovolně, demoralizuje sám sebe a je hoden opovržení,“ stojí v petici.

Iniciativa badatelů vedená historikem a ředitelem nakladatelství Academia Jiřím Padevětem zase poukazovala ohledně umístění sochy panovnice do Morávkova parku na absenci historických souvislostí. Podle nich by pak zasluhoval spíše sochu Třem králům. 

„Události protektorátu a druhého odboje dosud ovlivňují naši současnost, i proto jsme přesvědčeni, že na Prašný most patří socha největších hrdinů protinacistického odboje,“ napsal Padevět. „Pokud by pomník Marie Terezie stál jinde, rád k němu přijdu položit kytičku,“ sdělil tehdy Padevět deníku Právo. 

Na protest badatelů reagoval starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) připomínkou, že Morávkův pomník stojí už od roku 2015 u podchodů, které vznikly při stavbě tunelů Blanka. Morávkovy kolegy generály Mašína a Balabána pak zase podle starosty připomínají pamětní desky v Liboci a v dejvické Studentské ulici. Morávek, Mašín i Balabán jsou navíc čestnými občany Prahy 6 in memoriam. „Z výše uvedeného je patrné, že další pomník těmto hrdinům v prostoru je zbytný,“ napsal tehdy Kolář.

Červeně je označen Morávkův park, modře park marie Terezie, zdroj: Google Maps

Slavnostní odhalení už v létě

Socha Marie Terezie bude odhalena letos v červnu. Své místo najde v nyní už stejnojmenném parku, který se nachází jižně od třídy Milady Horákové a západně od ulice U Prašného mostu. Horní část parku, tedy severní část od Milady Horákové, nese jméno protinacistického odvojáře. Vztyčení sochy vyjde i se stavebními pracemi na zhruba čtyři miliony korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Kovářík

Štítky marie terezia, socha, pomník, Václav Morávek, odbojář, park, praha 6, Marie Terezie Habsburská, Praha, petice, Josef Mašín, Josef Balabán, Česko, Jiří Padevět, umělecké dílo, Jan Kovářík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha bude mít první pomník Marie Terezie. Vyroste v parku původně pojmenovaném po odbojáři Morávkovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.