Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stovka lidí prošla centrem Prahy v průvodu za monarchii

Zhruba stovka lidí včera za zvuku národních písní prošla centrem Prahy v průvodu za znovuzavedení monarchie na českém území. Monarchisté dlouhodobě žádají obnovu českého království, které je podle jejich názoru ze všech státních zřízení nejlepším. Z Václavského náměstí vyrazili pochodující v 15 hodin, na Hradčanské náměstí dorazili po 17:00.

Účastníci pochodu, kterým do kroku hrála hudba, s sebou nesli hesla na podporu monarchie, podobizny Františka Josefa I. nebo také vlajky Rakouského císařství a korunních zemí. Čas od času vzdávali čest králi. Po cestě se pochod několikrát zastavil, aby si za doprovodu dvacetičlenného orchestru mohli účastníci zazpívat rakouskou císařskou hymnu Zachovej nám hospodine či skladbu Za císaře pána a jeho rodinu. Pochod přitáhl velkou pozornost turistů, většina si ho natáčela na mobilní telefony, někteří se k průvodu i na část cesty přidali.

"Nenechme si ideu koruny, která po staletí provázela generace našich předků v časech zlých i dobrých, vzít bezbožnými všehoschopnými hochštaplery," prohlásil na Hradčanském náměstí organizátor akce Petr Placák. "Republikánský hrad společnost rozděluje, vyvolává v lidech zášť, štve jedny proti druhým, aby nebylo vidět na jeho falešnou hru," dodal. Lidé doprovodili jeho slova výkřiky "hanba".

Placák doplnil, že dědičná monarchie není založená na penězích nebo demagogii. "Královskou korunu nelze uplatit, ani si ji koupit," řekl. Panovník podle něj není národním mesiášem, který se ve jménu lidu staví nad parlament a pohrdá zákony a národem, "na který se demagogicky odvolává". "Je to člověk z masa a krve, který je od dětství vychováván k tomu, aby zemi sloužil," dodal Placák.

Účastníci akce se po skončení pochodu přesunuli do klubu Šatlava na Malé straně, kde redakce revue Babylon udělí Cenu Ferdinanda Dobrotivého.

Autoři | Foto babylonrevue.cz

Štítky ČR, demonstrace, historie, monarchie, Praha, České království, Václavské náměstí, Petr Placák, František Josef I., Rakouské císařství, Ferdinand I. Dobrotivý, Babylón

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovka lidí prošla centrem Prahy v průvodu za monarchii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.