Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Silvestr? Boj na ulicích. Praha chystá vyhlášku zakazující amatérské odpalování pyrotechniky

Vedení Prahy chystá vyhlášku, kterou bude řešit používání pyrotechniky veřejností. Důvodem je ochrana zdraví obyvatel, návštěvníků města i zvířat ve městě. Magistrát bude situaci řešit městskou vyhláškou a zároveň jednat se Sněmovnou o případné změně zákona, která by řešila možnost nákupu pyrotechniky. Uvedl to náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Silvestr v Praze? Boj v ulicích

„Jak narůstá počet Pražanů a návštěvníků Prahy, tak se z krásného ohňostroje stal boj na ulicích. Na silvestra jde vyloženě o život. A to, co to dělá se zvířaty, je úplná katastrofa," řekl Hlubuček. Důsledkem neřízeného používání pyrotechniky podle něj na silvestra například zemřelo několik labutí a další byly zraněny.


FOTO: Při silvestrovských oslavách v Praze bylo zraněno šest labutí. Jedna zemřela

Loučení se starým rokem a vítání toho nového je tradičně spojeno s odpalováním zábavní pyrotechniky. Jinak tomu nebylo ani o uplynulém silvestru. Některým volně žijícím zvířatům v Praze se však silvestrovské oslavy staly osudnými.


Úplný zákaz pro laiky?

Představitelé města se budou v následujících měsících zabývat tím, zda pyrotechniku zcela zakázat, nebo ji povolit pouze v případě, že ohňostroje obsluhují profesionálové. „Když bychom se omezili na profesionalitu a nebude se to pořádat například na pontonu na Vltavě, kde jsou ptáci, tak to je možná nějaká cesta z lesa, ale nebude to v ulicích. Je spousta měst, která to zakázala, například ve Vídni si petardu nehodíte," řekl Hlubuček.

Město chce zatlačit na stát

Zástupci města chtějí jednat také s poslanci o případné změně zákona. Město totiž může svou vyhláškou omezit pouze používání pyrotechniky v ulicích, avšak nemůže regulovat možnost prodeje pyrotechniky veřejnosti.

Záchranáři v Praze za noční směnu zaznamenali na silvestra 255 případů, což je o něco méně než za běžný 24hodinnový provoz a zároveň asi o 50 výjezdů méně než minulý silvestr. Policisté přijali poslední den v roce a na začátku nového přibližně 1000 oznámení na linku 158. Mezi půlnocí a 06:00 jich bylo více než 300. Hasiče lidé zavolali k 57 převážně menším požárům způsobeným zábavní pyrotechnikou.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pyrotechnika, silvestr, regulace, Praha, Petr Hlubuček, Starostové a nezávislí, Vídeň, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silvestr? Boj na ulicích. Praha chystá vyhlášku zakazující amatérské odpalování pyrotechniky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.