Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Při silvestrovských oslavách v Praze bylo zraněno šest labutí. Jedna zemřela

Loučení se starým rokem a vítání toho nového je tradičně spojeno s odpalováním zábavní pyrotechniky. Jinak tomu nebylo ani o uplynulém silvestru. Některým volně žijícím zvířatům v Praze se však silvestrovské oslavy staly osudnými.

Někteří ptáci v letu naráželi do překážek

Lidé totiž odpalovali zábavní pyrotechniku například v centru Prahy v blízkosti labutí na březích Vltavy. „Když jsme vyráželi zásahovým autem pro první poraněné labutě, viděli jsme davy lidí na nábřežích a na mostech. A všude záblesky a rány z pyrotechniky. Lidé se radovali, ale vyděšení ptáci se zvedali z hladiny a někteří z nich v letu naráželi do překážek,“ uvádí na svém facebooku Záchytná stanice hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy.

Jedna labuť zemřela, další jsou zraněné

Záchranáři vyjížděli v noci na 1. ledna 2020 pro sedm labutí. Jedna uhynula ještě před příjezdem záchranářů, protože si rozbila hlavu při nárazu do tramvajového vedení na Mánesově mostě. Další labuť se nepodařilo najít, protože ji pravděpodobně někdo odnesl do vody.

Na záchrannou stanici bylo převezeno pět zraněných labutí. „Jedna z nich má utržené křídlo, druhá se nemůže postavit, zbylé mají snad jen oděrky a pohmožděniny,“ uvádí záchranáři ke stavu labutí.

Jak předejít podobným událostem?

Odpalování ohňostrojů každoročně způsobuje zvířatům problémy. Mnoho zraněných živočichů se podle záchranářů nenajde hned po zranění, kvůli čemuž budou nalezeni až během následujících dní. Je pravděpodobné, že bylo zraněno více zvířat. „Našly se pouze ty labutě, které spadly po kolizi s mosty či tramvajovým vedením přímo na mosty. O poraněných ptácích, kteří leží někde v keřích, zatím nevíme a možná se ani nedovíme. Uhynou nebo je něco chytí a do statistik se nedostanou,“ píší záchranáři.

Pokud chceme, aby příští silvestrovské oslavy byly bezpečné i pro volně žijící zvířata, buďme k nim ohleduplní. Pracovníci Záchranné stanice hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy doporučují neodpalovat petardy v blízkosti Vltavy a také se vyhnout oslavám v parcích nebo městských lesích, kde mohou zvířata nalézt alespoň relativní klid.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy

Štítky silvestr, ptáci, zvířata, tragédie, záchranná stanice, Vltava, Praha, zábavní pyrotechnika, živočichové, Facebook, Mánesův most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Při silvestrovských oslavách v Praze bylo zraněno šest labutí. Jedna zemřela  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.