Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hydroponie je ideální způsob, jak dostat zeleň do města

V centru města na Mariánském náměstí se objevil zvláštní záhon. Jedná se o hydroponický způsob pěstování rostlin, který je umožňuje pěstovat bez zasazení do země. Do budoucna bychom takových záhonů mohli v Praze vídat mnohem více.

Od Egypťanů až do moderních měst

Na Mariánském náměstí představilo vedení města ukázku tzv hydroponie. Další takový záhon je umístěn na čapadle na Smetanově nábřeží.

Hydroponie je původní vynález Egypťanů, do moderní podoby ho pak v 70. letech 19. století přivedli němečtí botanici Julius von Sasch a Wilhelm Knop. Rostliny v tomto případě nejsou sázeny do země, živiny záskávají jen z roztoku minerálů ve vodě.  Hydroponickým způsobem se dají pěstovat pokojové a exotické rostliny, ale také zelenina a některé ovoce. 

Samé výhody?

Výhodami hydroponie je rychlejší růst, díky lepší kontrole obsahu živin ve vodě i zdravější rostlina a pro město nejzásadnější - prostorová nenáročnost. Takto pěstované rostliny se dají udržovat na zdech domů nebo na střechách bez toho, aby bylo třeba navážet tuny zeminy. 

Rostliny pěstované hydroponicky mohou být náchylnější na přímé sluneční světlo a také na výkyvy teplot. Je proto třeba zvážit, kam rostliny umístit a jaké druhy vybrat, aby záhod vydržel co nejdéle.

Zelení proti horkům

Zeleň ve městech příznivě ovlivňuje teplotu okolí. Je proto žádoucí mít ve městech co největší množství stromů, rostlin a zelených ploch vůbec. Právě s tím posledním může hydroponice významně pomoci. „V následujících dnech nás čekají vlny veder. S ohledem na klimatické změny se s nimi budeme setkávat bohužel čím dál častěji. Proto musíme města všemi možnými způsoby ozeleňovat, ochlazovat a šetrně v nich hospodařit. Tohle může být jedna z mnoha cest, jak na to,“ uvedl na svém twitteru primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Josefína Báčová

Štítky zeleň, město, hydroponie, Praha, rostliny, záhon, živina, Mariánské náměstí (Praha), Zdeněk Hřib, Wilhelm Knop, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hydroponie je ideální způsob, jak dostat zeleň do města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.