Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z vánočního stromu se stal hmyzí hotel a knihobudky pro seniory

Vánoční strom ze Staroměstského náměstí našel své nové využití. Dřevo totiž po svátcích putovalo do Střední odborné školy Jarov, kde ho zpracovali studenti. Vyrobili z něj dvě knihobudky a hmyzí hotel, které poslouží primárně Domovům pro seniory Háje a Chodov.

Strom měřil 22 metrů

Smrk, který minulé Vánoce zdobil Staroměstské náměstí, měřil 22 metrů. Vyrostl na soukromé zahradě v Dolní Černé Studnici na Jablonecku. Majitelé ho plánovali pokácet tak jako tak, a tak se ho rozhodli v každoročně nabízené soutěži nabídnout Praze. Na náměstí stál do začátku ledna, kdy ho pracovníci Technologií hlavního města Prahy sundali. 

„Specializovaná firma strom ořezala od větví, pomocí jeřábu položila a rozřezala na čtyřmetrové kusy. Z nich byly nařezány fošny, které pak byly průmyslově vysušeny,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Žáci si vyzkoušeli vyrobit něco smysluplného

Zatímco větve putovaly do pražské zoo, kmen dostali žáci Střední odborné školy na Jarově, aby z něj vyrobili dvě knihobudky a jeden hmyzí hotel. Na práci se podíleli truhláři, ale i klempíři, sklenáři nebo lakýrníci. Hotovo měli asi po dvou měsících. „Pro naše žáky je velmi důležité, pokud mohou v rámci výuky vyrábět něco smysluplného, co neskončí někde ve skladu, a zároveň něco, co je originální. Letošní výrobky z vánočního stromu toto naprosto splňují,“ vysvětlil v tiskové zprávě ředitel školy Miloslav Janeček.

Výrobky dostali tento týden senioři. Jedna z knihobudek putovala do Domova seniorů na Chodově, druhá z nich spolu s hmyzím hotelem do Domova seniorů Háje. „Knihobudkou jsme byli nadšeni všichni a z našeho podnětu se můžeme těšit i z dalšího darovaného objektu – hmyzího domečku. Je oblíbeným místem setkávání jak klientů, tak dětí z naší dětské skupiny. Tato mezigenerační přirozená setkání seniorů s dětmi zaměstnanců jsou nenásilná a obohacující pro obě strany,“ doplnila ve zprávě pro novináře ředitelka Domova pro seniory Háje Dagmar Zavadilová.

Letos hmyzí hotel, loni lavičky

Seniorům bude dělat radost nová knihobudka.

„Vánoční strom ze Staroměstského náměstí našel díky žákům Střední odborné školy Jarov opět své další využití. Věřím, že nové knihobudky a hmyzí hotel budou dělat klientům dvou domovů pro seniory radost. Pro rychlejší zaplnění knihobudek jsem do nich přispěl knihami s tematikou hlavního města Prahy i mým osobním vzkazem. Přeji seniorům hezký čtenářský zážitek,“ uvedl ve zprávě pro novináře primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Spolupráce mezi městem a Střední odborné školy Jarov se koná už tradičně. V loňském roce se stromu ujali žáci z oborů zahradník a truhlář. Ze dřeva tak vznikly dvě zahradní lavičky a čtyři mobilní záhony. Hotové výrobky dostali senioři v Malešicích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MHMP

Štítky senioři, studenti, Vánoce, strom, Praha, hmyzí hotel, vánoční stromek, Střední odborná škola stavební a zahradnická, domov pro seniory, Staroměstské náměstí, Chodov, Vít Hofman, ZOO Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z vánočního stromu se stal hmyzí hotel a knihobudky pro seniory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.