Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Praze vznikla iniciativa Pod svícnem. Upozorňuje na problematiku domácího násilí

Pod svícnem je největší tma. Právě ze známého přísloví vychází název nové iniciativy, která byla dnes představena na tiskové konferenci v Praze. Za iniciativou s názvem Pod svícnem stojí za lidé z politické, komerční i neziskové sféry. Jejich společným cílem je v první fázi především informovat veřejnost o obecné problematice domácího násilí. Iniciativa si klade za cíl postupně realizovat i změny v legislativě.

Nahlášeno bývá jen pět až deset procent případů domácího násilí

Autorkou myšlenky spuštění iniciativy Pod svícnem je Michaela Studená. „Ten prvotní impuls byl v době asi před třemi lety, kdy jsem byla těhotná. V té době došlo k utýrání tříletého chlapce Marečka jeho otčímem, který dostal 22 let vězení, ale nakonec spáchal sebevražu. Přiznám se, že ta situace pro mě byla hodně silná, takže jsem šla za Bárou Urbanovou, která tehdy působila jako aktivistka, a zeptala jsem se jí, jestli bychom s tím mohly něco dělat. Její tým zpracoval legislativní věci a zjistil, co by se dalo dělat líp. Já jsem zalarmovala své přátele z marketingu a dali jsme dohromady kreativní část kampaně,“ popsala Michaela Studená pro Pražskou Drbnu.

Barbora Urbanová (STAN) se z aktivistky stala poslankyní a je spoluautorkou projektu Pod svícnem. „V českém prostředí se pojem domácí násilí redukuje na partnerské vztahy. Naším cílem je edukovat veřejnost o tom, že tato problematika má mnoho forem a také podob. Dle dostupných dat se domácí násilí dotýká až 2500 domácností s dětmi ročně, přičemž nahlášeno bývá jen pět až deset procent případů. Tato čísla jsou alarmující,” popisuje v tiskové zprávě spoluautorka projektu Barbora Urbanová.

„Pod svícnem je největší tma“

Cílem kampaně jsou podle Michaely Studené především legislativní změny. „Zaprvé je to vytvoření jednotné právní definice domácího násilí a zadruhé jednotná koncepční úprava,“ uvedla Studená. „Bude tedy vždy jasně definované, zda o domácí násilí jde a jak se v tu chvíli má systém zachovat,” doplnila advokátka Alice Hejzlarová.

Za názvem iniciativy stojí přísloví, které říká, že pod svícnem je největší tma. „Název iniciativy evokuje přísloví ‚Pod svícnem je největší tma‘, tedy, že k tomu největšímu ohrožení může docházet tam, kde to nikdo nečeká. Kde se máme cítit nejvíce v bezpečí. Za dveřmi našich domovů,” uzavřela autorka Michaela Studená.

Domácí násilí v číslech:

• Počet trestných činů týrání osoby žijící ve společném obydlí (§ 199): 400 – 600 případů ročně (403 případů v roce 2022)
• Počet trestných činů znásilnění (§ 185): cca 600 případů ročně (773 případů v roce 2021)
• Počet vykázání ze společného obydlí: cca 1100 – 1400 ročně (data PČR)
• Cca 2 500 případů domácího násilí v rodinách s dětmi ročně (data OSPOD)
• Vysoká míra latence (nahlášeno jen 5 – 10 % případů) a zároveň absence definice vede k tomu, že data od policie o domácím násilí v podstatě nemáme

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky domácí násilí, iniciativa, Pod svícnem, Praha, svícen, Barbora Urbanová, Starostové a nezávislí, Orgán sociálně-právní ochrany dětí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze vznikla iniciativa Pod svícnem. Upozorňuje na problematiku domácího násilí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.