Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dnes opět proběhne zkouška sirén. Řekněte Ukrajincům, že jde jen o test, žádají hasiči

Dnes v poledne se v celém Česku rozezní sirény. Hasiči tak poprvé od února otestují jejich funkčnost. Pravidelné zkoušky systému varování obyvatelstva se obvykle opakují každý měsíc. Letos v březnu, dubnu a květnu ale byly kvůli bojům na Ukrajině zrušené, aby nevyvolaly paniku.

Hasiči požádali, aby lidé na zkoušku předem upozornili své známé z Ukrajiny

„Je pro nás důležité pravidelně testovat sirény, které jsou součástí celého jednotného systému varování a vyrozumění. Vracíme zkoušky sirén do normálního stavu," uvedli hasiči v úterý na twitteru. Současně požádali, aby lidé na zkoušku předem upozornili své známé z Ukrajiny, kteří pobývají v Česku.

Ukrajina od konce února čelí invazi ruské armády. Česko od té doby udělilo podle ministerstva vnitra uprchlíkům z Ukrajiny přes 360 tisíc víz dočasné ochrany, která jim umožňují pobývat v zemi až rok. Cizinecké policii se od počátku války na Ukrajině přihlásilo téměř 270 tisíc uprchlíků, přičemž hlásit se nemusí děti mladší 15 let, kterých je mezi uprchlíky zhruba třetina.

Sirény nezněly s ohledem na nouzový stav vyhlášený kvůli epidemii covidu-19

Hasiči sirény testují každou první středu v měsíci v poledne. Výjimkou je Olomoucký kraj, kde jsou sirény spouštěny o deset minut později, aby nerušily odbíjení poledne na orloji v krajském městě.

Zrušení kontroly kvůli ruské invazi na Ukrajinu nebylo prvním podobným krokem hasičského záchranného sboru. V říjnu 2020 se sirény nerozezněly s ohledem na nouzový stav vyhlášený krátce před tím kvůli epidemii covidu-19. Ze stejného důvodu sirény předloni nezněly ani první dubnovou a květnovou středu. Pravidelná zkouška sirén byla zrušena také při povodních v roce 2009 a 2013 nebo při návštěvě amerického a ruského prezidenta v Praze v roce 2010.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky hasiči, sirény, zkouška sirén, Ukrajina, Praha, Česko, uprchlík, ruská invaze na Ukrajinu, Ozbrojené síly Ruské federace, Ministerstvo vnitra České republiky, Twitter, Cizinecká policie, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes opět proběhne zkouška sirén. Řekněte Ukrajincům, že jde jen o test, žádají hasiči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.