Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Slovenská prezidentka Čaputová uctila v Praze 3 památku hrdinů operace Anthropoid

V parku v Praze 3 se dnes pietního aktu na počest hrdinů operace Anthropoid zúčastnila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Pronesla krátký projev a položila květinu k pomníku. Byla to jedna z jejích zastávek v rámci výročí operace po Praze, předtím navštívila Resslovu ulici, večer se chystá na shromáždění v historické budově Národního muzea.

„Zlu se nikdy nesmí ustupovat, zlo je nutné porazit"

Čaputová přijela do parku Na Ohradě krátce po třetí hodině. Nejprve zahrály hymny obou zemí, poté několika desítkám zúčastněných pronesli projevy předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Zlo, kterého jsme svědky dnes na nedaleké Ukrajině, má podobnou a ve svých důsledcích velmi i velmi konkrétní, srovnatelnou tvář. Chrabrý odpor Ukrajinců proti brutální ruské agresi nám velmi naléhavě připomíná, že zlu se nikdy nesmí ustupovat, zlo je nutné porazit,“ řekla v projevu Pekarová Adamová. „Před 80 lety se u nás psaly dějiny. Nyní se píší nedaleko od nás,“ zdůraznila.

Dorazili i příznivci Ruska

Ukrajinu ve svém projevu podpořil i Rakušan, stejně jako Pekarová Adamová zmínil boj se zlem. „Podporujeme zemi, která teď ukazuje, že výzvy totality a útoku proti svobodě a demokracii nekončí,“ uvedl Rakušan.

„My tady v České republice a na Slovensku můžeme ukázat, že si vážíme těchto hrdinů. A to nejmenší, co pro ně můžeme udělat, je postarat se o jejich ženy a děti,“ prohlásil.

Pietní akci si nenechali ujít ani příznivci Ruska, kteří při projevech Pekarové Adamové a Rakušana pořvávali klasická dezinformační hesla ohledně Azovu, Banderovců a české podpoře fašistů. Nebáli se ani sprostých slov, ostatní z přihlížejících a policisté se je ale snažili utišit.

„Význam této historické události má přesah i do současnosti"

Po českých politicích si vzala slovo i slovenská prezidentka. „Význam této historické události má přesah i do současnosti. Byl tu zmíněn boj se zlem, který je věčný boj dvou polarit, a v případě, že mu čelíme, je třeba se mu jednoznačně postavit, tak jak to udělali tito hrdinové,“ řekla Čaputová. Také připomněla, že Jozef Gabčík, jeden z výsadkářů, kteří provedli atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, byl Slovák.

Všichni tři nakonec položili květiny k pomníku a drželi minutu ticha.

Večer se Čaputová zúčastní spolu s českým prezidentem slavnostního shromáždění v historické budově Národního muzea, při kterém bude otevřena výstava o operaci Anthropoid.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky druhá světová válka, anthropoid, pietní akt, prezidentka, Slovensko, Zuzana Čaputová, Praha, Operace Anthropoid, Markéta Pekarová Adamová, Národní muzeum, Vít Rakušan, Ukrajina, Poslanecká sněmovna ČR, TOP 09, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Slovenská prezidentka Čaputová uctila v Praze 3 památku hrdinů operace Anthropoid  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.