Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Centrem Prahy prošel průvod s velbloudy. Upozornil na tříkrálovou sbírku

Centrem Prahy včera odpoledne za velkého zájmu lidí prošel tříkrálový průvod, připomněl konec Vánoc a upozornil na každoroční charitativní sbírku. V čele procesí tradičně vyjeli tři jezdci na velbloudech, odění jako mudrci, jak bývají zpodobňováni ve výjevech Ježíšova narození. V doprovodu stovek lidí prošli přes Karlův most na Staroměstské náměstí, kde u živého betlému předali své dary narozenému Ježíškovi. Následovala Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby.

Sbírka pro sociálně slabé

Tříkrálová sbírka každoročně pomáhá sociálně slabým lidem. Koledníkům dnes v kostele sv. Tomáše před zahájením průvodu požehnal kardinál Dominik Duka. „Zjevení Páně je starší svátek, než narození Páně," řekl. Dodal, že stejně jako narození Krista je důležité i šíření zprávy mezi další národy a že svátek má původ ve Španělsku, ze kterého pochází řád augustiniánů, pod který kostel sv. Tomáše spadá. Kardinál také řádu poděkoval, stejně jako Charitě za organizaci každoroční sbírky.

Výtěžek sbírky míří každý rok na řadu projektů, které Charita organizuje pro pomoc potřebným. Jde například o pravidelnou obměnu vozů pro ošetřovatelky a pečovatelky. Část peněz letos poslouží také na nákup automobilu pro svoz zdravotně handicapovaných dětí pro Farní charitu Česká Lípa. Peníze půjdou také na plány charit v Rumburku, Bohumíně, Ústí nad Orlicí, Blansku, Rajhradu či Přerově. Do sbírky je možné přispět i formou dárcovských SMS nebo darem na účet, a to celoročně. Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí v zemi.

Narození Krista není pohádka, řekl Duka

Na Staroměstském náměstí potom kardinál uvedl, že podle Johannese Keplera nemohla být hvězda, která podle tradice mudrce přivedla do Betléma, kometou, a to už proto, že ta obvykle značí neštěstí. Podle astronomovy hypotézy tak šlo o konjunkci Jupitera se Saturnem, což patrně odpovídá historii. Duka zmínil i další historické prameny, které příchod Krista měly zvěstovat. „Narození Ježíše Krista není pohádka, ale skutečnost, která změnila svět," řekl Duka.

Po jeho promluvě si lidé na přeplněném náměstí mohli poslechnout Rybovu vánoční mši. Zahrál ji Svatojakubský orchestr St. Jacobi Camerata a varhaník Vladimír Roubal, zpívali sólisté Národního divadla Lucie Silkenová, Stanislava Jirků, Martin Slavík a Luděk Vele a pěvecké sbory z Prahy, Rakovníka a Karlových Varů.

Dvacátá tříkrálová sbírka

Tříkrálová sbírka, kterou pořádá Charita Česká republika, se letos koná podvacáté. Počet dobrovolníků, kteří po celé České republice vybírají příspěvky v tomto roce podle informací Charity dosáhl 70 tisíc. Loni se při sbírce vybralo 122,3 milionu korun, celkem to za dobu jejího fungování bylo přes 1,36 miliardy. „Pokud nám dárci zachovají přízeň a dosáhneme podobného výtěžku jako v minulém ročníku, budeme moci říct, že jsme během dvaceti let vybrali pro lidi v nouzi téměř jeden a půl miliardy korun," uvedl ředitel Charity Česká republika Lukáš Curylo.

Autoři | Foto Praha.eu

Štítky ČR, církve, charita, Tři králové, Praha, Dominik Duka, Jakub Jan Ryba, Staroměstské náměstí, Vánoce, Karlův most, Česko, Ježíš Kristus, Johannes Kepler

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrem Prahy prošel průvod s velbloudy. Upozornil na tříkrálovou sbírku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.