Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Náplavka má být po půlnoci bez alkoholu. Pokutovat se bude i za otevřenou láhev

Pražští radní schválili novou vyhlášku, která zakazuje pití alkoholu na Náplavce od půlnoci do devíti ráno. Strážníci by nově také mohli pokutovat za držení otevřených nádob s alkoholem, dřív museli lidi přistihnout přímo při pití. Návrh bude ještě schvalovat zastupitelstvo.

„Lidé na náplavkách způsobovali velký problém, pohybovali se tam s tvrdým alkoholem"

Nová vyhláška by také měla rozšířit zákaz pití alkoholu na veřejnosti na další oblasti v hlavním městě, celkem se bude jednat o víc jak tisíc míst. Dnes jsou to území kolem školských zařízení, zastávek metra, u zastávek veřejné dopravy nebo ta, která jsou zanesena jako veřejná prostranství, ulice, náměstí, parky.

„Po lockdownech způsobených pandemií koronaviru se do Prahy opět vrací turisté a s nimi i některé problémy s pořádkem, zejména v ulicích centra a v širším centru. Cílem nové vyhlášky je co nejvíc ochránit obyvatele před hlukem a nepořádkem v jejich okolí,“ řekl na tiskové konferenci náměstek primátora pro životní prostředí, technickou vybavenost a bezpečnost Petr Hlubuček (STAN), který novou vyhlášku předložil.

Lidé na náplavkách způsobovali velký problém, pohybovali se tam s tvrdým alkoholem. Praha 1, 2 a 5 měly velký problém s řešením lidí, kteří se tam pohybovali v podnapilém stavu,“ dodal.

ANKETA: Kontroly na Náplavce. Legitimní opatření, nebo jen

Policisté provádějí na pražské Náplavce každodenní preventivní kontroly. Ty se zaměřují mimo jiné na pouliční kriminalitu, požívání alkoholu mladistvými a rušení nočního klidu. Video, které policie umístila na sociální sítě, vyvolalo diskuzi....

„V některých dnech tam byly až stovky telefonátů a stížností rušení nočního klidu“

Hlubuček zmínil i další novinku, která podle něj zajistí lepší vymahatelnost. Pokutovat budou moci strážníci už i za držení otevřené lahve s alkoholem, dřív museli lidi u pití přistihnout.

Byl tu konflikt mezi společensko-kulturním vyžitím na náplavce a klidem místních z Podskalí a Smíchovské části. Obyvatelé si často stěžovali na nekontrolovaný noční hluk až do ranních hodin,“ vysvětlil Jan Chabr (TOP 09), radní pro oblast správy majetku a majetkových podílů. Návštěvníci lodí podle něj po jejich zavření chodili do blízkých večerek, nakupovali tam tvrdý alkohol a u vody pobývali až do šesti ráno.

V některých dnech tam byly až stovky telefonátů a stížností rušení nočního klidu. Když tam ale městská policie přijela, nebyla tam žádná velká organizovaná akce, ale byly tam desítky hloučků a strážníci neměli právní nástroj jakým náplavku zklidnit,“ popsal situaci Chabr.

Piráti se zdrželi hlasování

Pro návrh hlasovali radní ze STAN, TOP 09 a Praha Sobě. Piráti se podle Hlubučka hlasování zdrželi. Pokud projde zastupitelstvem, měl by začít platit začátkem července.

Zástupci Pražských náplavek se k plánované změně zatím nevyjádřili. „V tuto chvíli ještě nemáme přesné informace,“ uvedl pro Pražskou Drbnu kurátor Pražských náplavek Petr Hocman.

Ohodnoť článek

Štítky náplavka, vyhláška, alkohol, policie, pokuty, veřejné prostranství, pití, Petr Hlubuček, Praha, pandemie covidu-19, Jan Chabr, TOP 09, Starostové a nezávislí, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náplavka má být po půlnoci bez alkoholu. Pokutovat se bude i za otevřenou láhev  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.