Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stovky lidí v Praze podpořily vojáky v Azovstalu i jejich rodiny

Více než dvě stě lidí se dnes odpoledne sešlo na pražském Staroměstském náměstí, aby podpořilo evakuaci vojáků z oceláren Azovstal v ukrajinském Mariupolu, ale také jejich rodiny žijící v Česku. Na shromáždění také lidé mohli podepsat petici vyzývající svět k okamžité reakci na situaci v Mariupolu a potřebě zachránit životy ukrajinských obránců.

„Dnes už nesmíme mlčet, dnes už mají křičet o záchranu nejenom Ukrajinci, ale celý svět“

Ocelárny Azovstal jsou poslední ukrajinskou baštou v přístavním městě Mariupol u Azovského moře. Po několikatýdenním obléhání a bombardování je město v ruských rukou, stovky ukrajinských bojovníků se ale stále ukrývají právě v ocelárnách. Rusové proto nepřestávají v jejich ostřelování.

„Osvobození obránců Azovstalu, a to nejenom těch zraněných, ale úplně všech, by mělo být otázkou naší cti a lidské důstojnosti. Dnes už nesmíme mlčet, dnes už mají křičet o záchranu nejenom Ukrajinci, ale celý svět," řekl na demonstraci ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis. Obránci podle něj již skoro tři měsíce nemají přístup k pitné vodě, jídlu a jsou pod neustálým ostřelováním.

Obráncům chybí jídlo i léky

Na shromáždění promluvila i manželka jednoho z obránců. „Můj manžel mi napsal, že denně dostanou 100 až 150 gramů nějakých krup na osobu, což je strašně málo. Stejně tak denně mohou vypít sklenici, občas půl sklenice vody, na jednoho dospělého muže," popsala situaci obránců žena. Poukázala i na nedostatek léků pro raněné nebo na to, že podle některých zpráv Rusko použilo na bombardování oceláren fosforové bomby. Jejich použití zakazují ženevské úmluvy.

Žena také vyzvala, aby lidé informace o mariupolských obráncích sdíleli na svých sociálních sítích. „Čím více lidí bude sdílet informace o Azovstalu, tím více je pravděpodobné, že se ta informace dostane k lidem, kteří se o jejich osud opravdu mohou zasadit a mohou jim pomoci," dodala.

Lidé si s sebou na shromáždění přinesli ukrajinské vlajky a také transparenty vyzývající k ukončení války a záchraně vojáků. Na závěr akce zazpívali ukrajinskou hymnu.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Velvyslanectví Ukrajiny v Praze

Štítky Ukrajina, Rusko, boje, demonstrace, Mariupol, Praha, Česko, Staroměstské náměstí, Azovské moře, Jevhen Petrovyč Perebyjnis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky lidí v Praze podpořily vojáky v Azovstalu i jejich rodiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.