Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Praha žádá stát o pomoc s ubytováním skupin romských uprchlíků z Ukrajiny

Pražský magistrát žádá od státní Správy uprchlických zařízení pomoc s ubytováváním skupin romských uprchlíků z Ukrajiny. Město pro ně nemá dostatek vhodných ubytovacích kapacit. Zároveň rozšíří pracoviště takzvaného sekundárního ubytování pro uprchlíky, kteří se museli vystěhovat z dosavadního bydlení.

Není jasné, kolik skupin romských uprchlíků v Praze je

Hlavní město má podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) jen nižší desítky lůžek, která může použít pro romské uprchlíky. Podle primátora se o ně musí primárně postarat Správa uprchlických zařízení. „Budeme žádat po státu, aby našel víc kapacit. To je zásadní problém, který z pozice kraje nevyřešíme," řekl Hřib.

Kolik se takových skupin přesně v hlavním městě nachází, není zcela jasné. „Vycházíme z toho, co vidíme v asistenčním centru nebo na hlavním nádraží. Takže třeba informace z dnešních 5 hodin ráno byla 330 romských uprchlíků," uvedl ředitel pražských hasičů Luděk Prudil.

„Je nutné něco udělat, aby nezůstali na ulici"

Město se připravuje také na rostoucí počet lidí hledajících nové, zmíněné sekundární ubytování. Týká se to uprchlíků, kteří o něj nepřišli z vlastní vůle. „Je nutné něco udělat, aby nezůstali na ulici. Bude nutné to celé posílit, protože by v příštích dnech mohlo dojít k nárůstu osob, které to potřebují," zdůraznil Hřib.

V centru tak přibudou zástupci hasičů, kteří budou řešit a zajišťovat lidem nové návazné bydlení. Zachována bude rovněž pobočka ve Škodově paláci, kam mohou zájemci přijít řešit nové bydlení.

Dobrovolníci dostanou finanční odměnu

Roste rovněž počet lidí, kteří se vracejí k infokiosku na hlavním nádraží, který však slouží pouze jako prvotní kontaktní místo. „Tohle bude řešit užší pracovní skupina krizového štábu," řekl Hřib. Kolika uprchlíků by se problém sekundárního bydlení mohl týkat, není v tuto chvíli jasné. Městu totiž chybí přesná data, například od ministerstev.

Město nově začne odměňovat dobrovolníky a vyčlenilo na to několik desítek milionů korun. „Jsou to peníze, které by měli dostat lidé, kteří nám pomáhají, a to i zpětně. Bude to vypláceno na základě odpracovaných hodin," řekl Hřib. Vypláceny budou tři sazby, kdy tu nejnižší, 100 korun za hodinu, dostanou dobrovolníci například připravující stravu. Tlumočníci a další profese dostanou 120 korun za hodinu, lékaři 150 korun za hodinu.

Rady si nevědělo ani Brno

Problémy s ubytováním uprchlíků mělo i město Brno. Tam skupiny Romů nabízené prostory odmítali a na osmdesát se jich usadilo v centru u hlavního nádraží.  V centru Brna táboří desítky Romů z Ukrajiny. Nevíme co s nimi, zní od lidí i neziskovek

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy

Štítky Ukrajina, migrace, válka, uprchlíci, ubytování, uprchlík, Praha, Zdeněk Hřib, bydlení, Pražský magistrát, hlavní nádraží, Brno, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

tomu říkám SANKCE...a přeji ČR statisíce takových příchozích sankcí, které je třeba ubytovat v českých rodinách co volili pětikoalici

Středa, 4. května 2022, 12:52Odpovědět

Praha žádá stát o pomoc s ubytováním skupin romských uprchlíků z Ukrajiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.