Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Radní schválili až dvoumiliardovou půjčku Pražské plynárenské

Vedení Prahy chce půjčit městské firmě Pražská plynárenská až dvě miliardy korun na nákup plynu na další zimu. Úvěr dnes schválili radní, definitivně o něm rozhodnou zastupitelé na svém jednání koncem dubna. Radní dnes také schválili tzv. patronátní prohlášení pro banky, u kterých společnost úvěruje. Důvodem podpory jsou ceny plynu, které od loňska prudce rostou.

Firma má skoro půl milionů odběrných míst

Pražská plynárenská patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 tisíc odběrných míst. Jejím jediným akcionářem je Pražská plynárenská Holding ovládaná Prahou.

„Rád bych zdůraznil, že Pražská plynárenská je stabilní a finančně zdravá společnost. Aktuální potřeba dodatečného financování je vyvolána zcela výjimečnou situací na trhu, kterou řeší různým způsobem všichni dodavatelé energií,“ uvedl k plánovanému úvěru radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

Ceny zemního plynu vzrostly desetinásobně

Podle informací společnosti vzrostly ceny zemního plynu meziročně desetinásobně a výrazně vyšší jsou i další náklady, jako jsou garance u operátora trhu OTE. Zajištění zásob plynu pro další zimní období tak bude výrazně dražší.

Je třeba připomenout, že Pražská plynárenská je zároveň i tzv. dodavatelem poslední instance, tedy tím, kdo se postará o odběratele zemního plynu v Praze v případě pádu jejich dodavatele. I z tohoto pohledu je tedy zásadní, abychom jí maximálně pomohli čelit tlakům, které dnešní složitá doba přináší," dodal primátorův náměstek Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Situaci v Pražské plynárenské v souvislosti s půjčkou dříve kritizoval předseda klubu ANO v městském zastupitelstvu Ondřej Prokop. „Je výsledek Pražské plynárenské, které aktuálně chybí 6 miliard Kč!!! jen výsledek energetické krize nebo došlo i na manažerská pochybení novým zpolitizovaným vedením,které si do firmy přes odpor opozice a odborníků protlačili Piráti v čele se Zdeňkem Hřibem?" napsal na Twitteru Prokop.

Od loňského podzimu skončilo asi dvacet dodavatelů

Radní dnes schválili i patronátní prohlášení, což je forma vyjádření podpory ze strany majitele ve vztahu k bankám, od kterých chce firma získat úvěry. Nejde ale o přímou záruku. „Z patronátního prohlášení neplynou hlavnímu městu Praze žádné závazky a nejedná se ani o ručení či jiný zajišťující instrument," stojí ve schváleném materiálu. Prohlášení se vztahuje k smlouvám, které firma již v minulosti ohledně úvěrů s bankami uzavřela.

Kvůli extrémnímu růstu cen energií na velkoobchodních trzích skončila v Česku od loňského podzimu zhruba dvacítka dodavatelů. Největší z nich, skupina Bohemia Energy, ukončila činnost v polovině října. Měla asi 900 tisíc zákazníků. Situaci dále zhoršila válka na Ukrajině. Na úrovni EU se už řadu týdnů diskutuje o přerušení dodávek ruské ropy a plynu, na němž je však řada evropských zemí včetně České republiky do značné míry závislá.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky plyn, hospodářství, Praha, Pražská plynárenská, půjčka, úvěr, banka, energie, Pražská plynárenská Holding, Jan Chabr, Česko, TOP 09, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní schválili až dvoumiliardovou půjčku Pražské plynárenské  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.