Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Do pražské zoo dorazila dvojice luskounů. Lidé je uvidí za měsíc

Z Tchaj-wanu přiletěli do Zoo Praha dva luskouni krátkoocasí, pro které byla přestavěna noční expozice. Měsíc teď budou v povinné karanténě a v druhé polovině května by se měli poprvé ukázat návštěvníkům. Ti také budou moci hlasovat o jejich českých přezdívkách.

„Již dlouho patří k nejvíce nelegálně obchodovaným savcům světa“

Samec Guo Bao a samice Run Hou Tang přicestovali Tchaj-pej ve čtvrtek za doprovodu dvou pracovníků místní zoo. Hned byli umístěni do noční expozice v pavilonu Indonéská džungle a dohlížet na ně budou právě kurátor a veterinární lékař z jejich domovské zoologické zahrady. Kvůli zajištění klidu bude pavilon částečně uzavřen a až do poloviny května budou jejich prostory zakryté.

„Luskouni jsou na první pohled výjimeční tím, že mají tělo pokryté šupinami. Proto bývají označováni jako oživlé šišky,“ vysvětlil v tiskové zprávě jejich jedinečnost ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek„Naše úsilí získat je pro Zoo Praha však bylo motivováno především tím, že jsou v oblastech svého výskytu masivně loveni a již dlouho patří k nejvíce nelegálně obchodovaným savcům světa. Usilujeme o jejich ochranu jak ve střední Africe, tak v jižní Asii, a proto je chceme představit i české veřejnosti.“

Luskouni jsou nároční na chov

Pražská zoo je jejich teprve druhým chovatelem v Evropě, protože péče o luskouny je náročná. Potřebují správné rozpětí teplot, vysokou vlhkost a speciální směs krmiva, jejímž základem budou v Praze včelí larvy.

Podle zoo by je první návštěvníci mohli spatřit 15. května. Než se ale Praze představí, mohou jim lidé vybrat jména. „Na konci dubna budou moci Pražané na čtrnáct dní hlasovat online o jejich českých přezdívkách také prostřednictvím Portálu Pražana,“ oznámil primátor Prahy Zdeněk Hřib.

Ohodnoť článek

Foto Taipei Zoo

Štítky luskouni, ZOO Praha, Tchaj-wan, karanténa, pavilon, Tchaj-pej, Miroslav Bobek, Zdeněk Hřib, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do pražské zoo dorazila dvojice luskounů. Lidé je uvidí za měsíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.