Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Staroměstskou radnici se vrátí legionářské pamětní desky. Po opravě za sto tisíc

Dvě bronzové desky připomínající boje legionářů za první světové války budou znovu umístěny na zdi Staroměstské radnice. Pražští radní také souhlasili s jejich restaurováním, které vyjde na 107 tisíc korun.

„V těchto dnech je mimořádně důležité si připomínat hrdinské činy našich vojáků. Vyhověl jsem žádosti Sboru pro obnovu pomníku Hrdinům od Zborova, Československé obce legionářské, o navrácení pamětních desek bitvy u Zborova na Staroměstskou radnici, kam patří. Symbolicky se tam vrátí právě při příležitosti 105 let výročí této bitvy,“ zdůraznil primátor Prahy Zdeněk Hřib v tiskové zprávě.

První pamětní deska je vyrobena do tvaru řeckého kříže a je na ní napsáno „Zde jest uložena prsť z bojišť u Zborova, v Dobrudži, u Bachmače, u Terronu, na Sibiři a na Doss Altu.“ Druhá nese text „Pod touto deskou uchována jest prsť z bojiště verdunského věnovaná poselstvu obce pražské obcí verdunskou dne 25. dubna r. 1921. Na paměť společných bojů a vítězství za svobodu vlasti.“ Prsť je archaické označení pro zeminu z významných bojišť.

Desky jsou zatím uloženy ve sbírkách Muzea města Prahy. Osazeny budou po rekonstrukci v sobotu 2. července.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Staroměstská radnice, rekonstrukce, pamětní desky, legionáři, pamětní deska, první světová válka, Zdeněk Hřib, Bitva u Zborova, Zborov, oprava, Sibiř, Dobrudža, Bachmač, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Staroměstskou radnici se vrátí legionářské pamětní desky. Po opravě za sto tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.