Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pražští záchranáři vyjíždí každý rok k desítkám případů otravy oxidem uhelnatým. Lidé na otravu bohužel i umírají

Otrava oxidem uhelnatým (CO) může být smrtelná. Tento bezbarvý a bezzápachový plyn se může stát tichým zabijákem celé domácnosti, stačí závadný kotel či starší ohřívač vody. Pražští záchranáři ošetřili v souvislosti s otravou CO zhruba 350 pacientů za posledních pět let. Hned 60 z toho byly děti.

V posledních pěti letech ošetřily posádky pražské záchranky přes 350 pacientů, kteří měli zdravotní komplikace po intoxikaci oxidem uhelnatým (CO). Více než třetina z nich musela být hospitalizována na jednotkách intenzivní péče, pět pacientů bohužel zemřelo. Mezi postiženými bylo také přes 60 dětí.

Detektor oxidu uhelnatého upozorní zvuokovými signály

Ve většině případů šlo o události, kdy se lidé nadýchali spalin vznikajících při topení nebo ohřevu teplé vody. Těmto událostem lze přitom snadno předcházet profesionální kontrolou topenišť a spalinových cest a také pořízením detektoru oxidu uhelnatého, který na případný únik plynu do domácnosti upozorní zvukovými signály a může skutečně zachránit život. V řadě domácností ale tyto detektory stále chybí.

„Je pravděpodobné, že výše uvedená čísla představují jen pověstnou „špičku ledovce“. Lehčí otravy mají totiž pouze nespecifické příznaky (nevolnost a zvracení, motání hlavy, pocit únavy, bušení srdce…) a po opuštění daného prostoru samy odezní. Může se stát, že v bytě dlouho a bez povšimnutí tiká „časovaná bomba“, jejíž smrtící účinek se projeví až při souhře více nepříznivých okolností," uvádí pražští záchranáři.

Dva otrávení dospělí a dvě děti na Vinohradech

Na začátku prosince například zasahovaly například posádky pražské záchranky v bytě na Vinohradské ulici, kde se přiotrávily čtyři osoby, z toho dvě děti. Při příchodu záchranářů do bytu se takřka okamžitě rozezněl osobní detektor oxidu uhelnatého, kterým jsou členové výjezdových skupin v Praze vybaveni. Všichni pacienti trpěli bolestí hlavy, závratěmi a patnáctiletý chlapec i krátkodobou poruchou vědomí. 

Tento příběh je jen jedním z typických případů, které mohou při naplno probíhající topné sezoně nastat. Profesionální revize kotle či jiného topného zařízení je důležitý první krok pro zvýšení bezpečnosti domácnosti, ale nemusí podle záchranářů a hasičů stačit. Spaliny se mohou do bytu dostávat například i digestoří vedoucí do světlíku obytných domů nebo z komínu při změnách atmosférického tlaku. Proto je velmi důležité mít domácnost vybavenou i detektorem oxidu uhelnatého, který se dá v České republice bez problémů pořídit. Cena se pohybuje v řádech stokorun.

Plyn bez barvy a zápachu

Oxid uhelnatý je bezbarvý, nedráždivý plyn bez zápachu, v čemž spočívá jeho zákeřnost. Pro člověka je vlastními smysly nemožné rozpoznat, že oxid uhelnatý vdechuje. V případě, že detektor začne hlásit přítomnost plynu, musejí domácnost všichni neprodleně opustit, nechat otevřená okna a volat na tísňovou linku.

„V případě, že nikdo z přítomných nemá zdravotní obtíže, volejte Hasičský záchranný sbor, tedy číslo 150, při jakýchkoliv zdravotních komplikacích volejte ihned přímo zdravotnickou záchrannou službu na tísňové lince 155, kde vám také poradí, jak postupovat," radí bezpečnostní složky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ilustrační foto, Dominik Svoboda | Zdroj ZZS HMP

Štítky zzs, záchranáři, otrava, oxid uhelnatý, prevence, pacient, Hasičský záchranný sbor, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští záchranáři vyjíždí každý rok k desítkám případů otravy oxidem uhelnatým. Lidé na otravu bohužel i umírají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.