Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Otužilců ve Vltavě letos plaval rekordní počet. Voda prý byla čistá a ne moc studená

Rekordní počet otužilců si zaplaval ve Vltavě při letošním 73. ročníku Memoriálu Alfreda Nikodéma v Praze. Akce na Slovanském ostrově přilákala 430 účastníků, o 32 více než loni. Voda měla 5,6 stupně, teplota vzduchu byla 4,7 stupně. Vítězství v hlavním závodu na 750 metrů obhájila česká dálková plavkyně Lenka Štěrbová.

Vítězství obhájila Lenka Štěrbová

Závod dnes Štěrbová zvládla za devět minut a dvanáct vteřin. Proslavila se i tím, že jako nejmladší plavkyně překonala kanál La Manche, a to v pouhých 16 letech. Jako první handicapovaná plavkyně letos překonala La Manche také další účastnice dnešního otužileckého memoriálu Markéta Pechová. Pořadatelé jí dnes za její mimořádný výkon předali ocenění.

Nejstarší otužilecký závod v Česku nese jméno pražského zlatníka a propagátora otužování Alfreda Nikodéma. Poprvé vánoční vystoupení otužilců ve Vltavě uspořádal v roce 1923, nechyběl ani při prvním ročníku memoriálu v roce 1947. Největší zimu otužilci zažili v roce 1946. Kvůli pětadvacetistupňovému mrazu se jim u Železničního mostu nepodařilo prosekat led, a nemohli si tak zaplavat.

Nejstarší účastnici bylo devětaosmdesát let, nejmladšímu osm

Nejstarším účastníkem Nikodémova memoriálu byla i letos devětaosmdesátiletá Božena Černá. Pořadatelé zdůraznili, že mezi mnohaleté účastníky otužilecké akce patří František Kosař, který se zúčastnil už podevětačtyřicáté, a Ladislav Komárek, pro kterého to byl 47. ročník. Nejmladšími otužilci byli bratři Jakub a Josef Špačkovi, kterým je osm a deset let.

Účastníci z Česka, Slovenska, Belgie, Ruska, Velké Británie, Kazachstánu, Polska a Hongkongu si mohli vybrat mezi hlavním závodem na 750 metrů, takzvaným Memoriálem Františka Venclovského, a kondičními trasami 300 a 100 metrů.

Voda byla výborná

„Voda byla dneska výborná, krásná, čistá a ani ne moc studená," zhodnotila plavkyně Kristýna Dyková. Před několika lety ji inspirovali otužilci v Braníku a plavání ve studené vodě ji rychle "chytlo". Memoriálu se zúčastnila podruhé. Počtvrté si dnes ve Vltavě zaplavala další z účastnic Michaela Veverková. „Nikdy se mi nechce, říkám si, že je to bláznivé, ta voda je prostě studená. Ale pak je to nepopsatelný pocit," odpověděla na otázku, co na zimním plavání oceňuje. Podle pořadatelů se dnes do Vltavy chystalo 106 žen a 324 mužů.

Autoři | Foto otuzilci-praha.cz, Jaromír Váňa

Štítky ČR, kondice, Praha, otužilci, Nikodémův memoriál, Vltava, Lenka Štěrbová, Slovanský ostrov, plavec, Česko, Lamanšský průliv, Josef Špaček, Božena Šustrová, František Venclovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otužilců ve Vltavě letos plaval rekordní počet. Voda prý byla čistá a ne moc studená  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.