Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekPondělí, 14. února 2022, 18:30
Konkrétní madeťáky, kteří vymysleli tuhle jednoduchou, ale dokonalou recepturu, sotva dohledáme, ale zasloužili by si metál. Už když se Lipánek v roce 1966 poprvé objevil na trhu, stal se okamžitě hitem. I když jste si na něj museli leckdy počkat. Vyráběl se dvakrát v týdnu – v úterý vanilkový, ve čtvrtek kakaový a pouze s dvoudenní trvanlivostí. Koupit jste si ho mohli za korunu padesát.
Konkrétní madeťáky, kteří vymysleli tuhle jednoduchou, ale dokonalou recepturu, sotva dohledáme, ale zasloužili by si metál. Už když se Lipánek v roce 1966 poprvé objevil na trhu, stal se okamžitě hitem. I když jste si na něj museli leckdy počkat. Vyráběl se dvakrát v týdnu – v úterý vanilkový, ve čtvrtek kakaový a pouze s dvoudenní trvanlivostí. Koupit jste si ho mohli za korunu padesát.
Jméno dezertu, který letos oslaví už 56 let, zřejmě souvisí s naším jihočeským mořem, vodní nádrží Lipno. Kterého z madeťáckých předchůdců to napadlo, ale bohužel také nevíme.
Nejdřív se vyráběl v Českých Budějovicích, od roku 1975 v mlékárně v Týně nad Vltavou a od roku 1991 v závodě Madety v Jindřichově Hradci. Jeho oblibu u malých i velkých dokládá fakt, že v současné době se týdně prodá v průměru kolem 100 tun.
V roce 1966 se Lipánek vyráběl ve vltavotýnské mlékárně dvakrát do týdne na otevřených baličkách do neošetřovaných kelímků. Proto jenom s dvoudenní trvanlivostí. Ta se od roku 1996 prodloužila na čtrnáct dní. Podařilo se to díky novým způsobům technologie přípravy, ale v neposlední řadě i díky kvalitě balení. To ocenili nejen zákazníci na Slovensku, ale několikrát dokonce i na Seychelách, kam se Lipánek vyvezl. V minulosti byl Lipánek v průhledných plastových kelímcích se zacvakávacím víčkem, poté v papírových s papírovým víčkem, dnes se používají plastové PP kelímky s papírovým přebalem a hliníkovým víčkem, které jsou kromě jiného i snadno recyklovatelné.
Receptura je za ta léta pořád stejná, není důvod něco měnit: jen tvaroh, smetana a cukr. Žádné stabilizátory, emulgátory, konzervanty nebo umělá barviva, žádný dusík.
Smíchá se pouze smetana, tvaroh a cukr. Po tepelném záhřevu a ochlazení se do směsi dávkuje extrakt z pravé vanilky nebo sype holandské kakao. Po vychlazení smetanového základu se vše smíchá s tvarohem a pak už je na řadě jen balení do kelímků. Jak uvádějí pamětníci v jindřichohradeckém závodu, oba „polotovary“ se původně míchaly pomocí šnekových čerpadel, směs se plnila do sil a teprve z nich putovala na baličky. Tuto technologii časem nahradil současný kontinuální systém míchání polotovarových složek s následným okamžitým balením.
Co se týče surovin, zůstává Madeta doma. Kvalitní mléko je od českých chovatelů, český je i cukr. U vanilky a kakaa ale musíme za hranice. Přírodní vanilkové aroma pochází od prověřených výrobců či dodavatelů a obsahuje extrakt z pravé vanilky z Madagaskaru. Také holandské kakao musí splňovat nejvyšší kvalitu.
Nejoblíbenější příchuť je jednoznačně vanilková. Za ní následuje DUO vanilka kakao a třetí nejprodávanější je Lipánek kakaový. V roce 1977 nabízela Madeta zákazníkům citronovou příchuť, později jahodovou, limetkovou nebo DUO jahoda vanilka a nyní i DUO kakao banán.
Roste ale i výroba Lipánka smetanového, bezlaktózové varianty i poslední novinky, tří variant Lipánka tvarohového, které obsahují o 30 procent cukrů méně než tradiční Lipánek. Usmívající se kapitánská postavička na vás mává také z plátkových i tavených sýrů, z mlíček s brčkem nebo sladkých pomazánek.
Hry, tvoření i soutěže na www.lipanek.cz.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.