Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Před 30 lety se v Praze konal první obnovený Ples v opeře. Středem pozornosti byla Ivana Trumpová

Před 30 lety, 8. února 1992, se v tehdejším Smetanově divadle (dnes Státní opera) konal první Ples v opeře v Praze. Středem pozornosti byla jeho patronka Ivana Trumpová, bývalá manželka bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Prvním, s kým se Trumpová objevila na tanečním parketu, byl šéf opery Smetanova divadla Karel Drgáč. Ples provázely i protesty anarchistů a příznivců Levé alternativy, kteří házeli na hosty plesu shnilé ovoce a používali slzotvorné prostředky. Několik osob bylo zadrženo. Naposled se Ples v opeře v Praze konal v roce 2016.

Historie plesu

Ačkoliv po vyslovení sousloví "ples v opeře" se většině lidí vybaví Vídeň, kolébkou těchto společenských událostí je Paříž, kde v roce 1715 Ludvík XV. poprvé otevřel operu pro pořádání plesů. Ve Vídni měl ples poněkud obtížnější cestu na vrchol. Císař František I. povolil v roce 1818 ples umělců v Divadle na Vídeňce pouze jako výjimku. Po roce 1848 nechal František Josef I. postavit vídeňskou operu, zákaz konání plesů ale opět potvrdil. Plesání se tak v nové opeře konalo až v roce 1877. V Praze se první Ples v Opeře konal v roce 1948. Již tehdy se ples, v jehož přípravném výboru byl například i světoznámý dirigent Rafael Kubelík, stal výjimečnou společenskou událostí.

V rámci akce Opera v Šárce dorazilo na Rusalku mezi dvěma a třemi tisíci diváky

Na představení Rusalka Antonína Dvořáka konané v rámci tradiční akce Opera v Šárce včera podle odhadu Prahy 6 přišlo mezi dvěma a třemi tisíci diváků. Naplnila se tak očekávání. Přírodní amfiteátr má přibližnou kapacitu zhruba deset tisíc lidí....

Nepříliš úspěšné obnovení

První obnovený Ples v opeře v roce 1992 očekávání organizátorů ale zcela nesplnil. Některá místa zamýšlená původně pro vysoké československé představitele i pro zahraniční politiky nebo diplomaty zůstala nakonec převážně prázdná. Omluvil se například prezident Václav Havel, nepřišli ani ministři, kteří byli v čestném výboru plesu. V ložích tak usedli například šlechtici nebo představitelé sponzorských firem.

Středem zájmu tak byla Ivana Trumpová, která - oděna v černé a bílé - usedla na čestném místě v loži. Na plese Trumpovou doprovázel její tehdejší italský přítel Riccardo Mazzucchelli. Čistý výtěžek plesu byl půl milionu korun. Jedličkovu ústavu byla poskytnuta možnost prodeje dobročinných losů v prostorách divadla.

Do Prahy na Ples v opeře od té doby zavítali například francouzský herec Alain Delon, jeho britský kolega Peter Ustinov, představitelka filmové Angeliky, francouzská herečka Michele Mercierová nebo finský jezdec F1 Mika Häkkinen.

Dům módy na Václaváku slaví 65 let. Přes noc se stal symbolem luxusní módy

Dům módy na Václavském náměstí, otevřený za velké slávy a účasti davů před 65 lety, 8. července 1956, je postaven v duchu nadčasové architektury střízlivé moderny. Na svou dobu byl velmi kvalitní neofunkcionalistickou realizací, která upozadila...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto VitVit, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Štítky výročí, zábava, 8. února, Praha, Ples v opeře, opera, Ivana Trumpová, ples, Státní opera Praha, Donald Trump, Karel Drgáč, Levá alternativa, Vídeň, Ludvík XV.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 30 lety se v Praze konal první obnovený Ples v opeře. Středem pozornosti byla Ivana Trumpová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.