Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Praze dnes proběhne poslední rozloučení veřejnosti s filmovým režisérem Dušanem Kleinem

V krematoriu v pražských Strašnicích se dnes v 11 hodin dopoledne veřejnost může rozloučit s filmovým režisérem Dušanem Kleinem. Režisér a scenárista, kterého nejvíce ho proslavila série filmů o "básnících", zemřel 9. ledna ve věku 82 let. Po pohřbu v úzkém rodinném kruhu, který se konal minulý pátek, se ve velké obřadní síni bude konat rozloučení přátel, kolegů a veřejnosti.

Obřadní síň bude otevřena hodinu a půl

Součástí smutečního obřadu bude vystoupení Kleinova studenta a režiséra Jiřího Stracha. Krátkými ukázkami připomenou Kleinovu tvorbu a promítnou vzpomínky různých osobností. Hudební doprovod obstará osobně Petr Malásek.

„Obřadní síň bude otevřena po dobu hodiny a půl, takže se s režisérem Kleinem mohou rozloučit i ti, kteří nestihnou začátek nebo ti, kteří by chtěli přijít až po oficiální vzpomínce," sdělil z pověření rodiny Miloslav Šmídmajer.

Rozloučení s Miroslavem Žbirkou. Dorazily stovky lidí, mezi nimi i slovenská prezidentka

Ve strašnickém krematoriu se v pátek odpoledne uskutečnilo poslední rozloučení s hudebníkem Miroslavem Žbirkou. Populární zpěvák a skladatel zemřel na plicní onemocnění 10. listopadu ve věku 69 let. K obřadní síni dorazily stovky lidí, mezi nimi...

Básníci, Dobří holubi nebo Hříchy pro pátera Knoxe

První tři části Kleinovy legendární "básnické" série v osmdesátých letech přilákaly do kin přes pět milionů diváků. Trilogie se dočkala i porevolučních pokračování odrážejících novou realitu, tři díly vznikly v letech 1993, 2004 a 2016. Poslední díl Jak básníci čekají na zázrak natočil s podtitulem Konec legendy. Z další Kleinovy tvorby vyniká trpká satira Dobří holubi se vracejí z roku 1988. V hlavní roli s Milanem Kňažkem se odehrává v protialkoholní léčebně. Na začátku 90. let měl Klein úspěch s televizním detektivním seriálem Hříchy pro pátera Knoxe natočeným podle předlohy Josefa Škvoreckého.

Klein na pražské FAMU vystudoval obor filmové režie a v letech 1975 až 1991 byl režisérem Filmového studia Barrandov. Mezi jeho další úspěšné snímky patřilo filmové zpracování novely Bohumila Hrabala Andělské oči. Televizní tvorbě se věnoval hlavně v 90. letech, přinesla mimo jiné seriály Strážce duší, Manželské tonutí či Cukrárna. Klein pracoval i na seriálu Ulice. Přesto pro něj byla klíčová filmová tvorba.

Režisér Klein, který též pedagogicky působil na FAMU, měl s manželkou Silverou dva syny. V posledních letech měl velké zdravotní potíže.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto repro Youtube

Štítky Klein, pietní, Dušan Klein, režisér, obřadní síň, Praha, pohřeb, Strašnice, Jiří Strach, Petr Malásek, Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění, Hříchy pro pátera Knoxe, Miloslav Šmídmajer, Bohumil Hrabal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze dnes proběhne poslední rozloučení veřejnosti s filmovým režisérem Dušanem Kleinem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.