Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hluk, drogy a agresivita. Někteří nájemníci bytů magistrátu si stěžují na nové sousedy

Někteří nájemníci bytů v majetku pražského magistrátu si stěžují na sousedy, kterým město v posledních letech pronajalo byty. Se stížnostmi se obrátili na kontrolní výbor městského zastupitelstva, který bod dnes projednal. Radní Prahy pro bydlení Adam Zábranský (Piráti) k tomu řekl, že bytový odbor se snaží stížnosti, které se k němu dostanou, co nejrychleji řešit.

„Když odbor bytového fondu zjistí, že dochází k porušování domovního řádu, tak se snažíme konat“

Předsedkyně kontrolního výboru Alexandra Udženija (ODS) uvedla, že se na výbor obrátili nájemníci městských domů v Řepích, Modřanech, Malešicích nebo na Střížkově. Stížnosti se podle ní týkají hluku, užívání drog, ale i agresivního chování ze strany některých nových nájemníků.

Zábranský k tomu řekl, že z předložených stížností se na bytový odbor dostaly jen dvě týkající se domu v Praze 10. Šlo podle něj o hluk způsobený dětmi ve dvou domácnostech, z nichž jedné magistrát neprodlouží smlouvu a druhou přesune do bytu v přízemí, kde hluk způsobovaný dětmi nebude vadit.

Radní dále uvedl, že si stojí za cílem přesouvat sociálně slabé rodiny z ubytoven do městských bytů. „Většina domácností to zvládne, nedělá žádné problémy, platí nájemné a začleňuje se do společnosti," řekl. Dodal, že případné problémy se odbor snaží hned řešit. „Když odbor bytového fondu zjistí, že dochází k porušování domovního řádu, tak se snažíme konat," potvrdil ředitel bytového odboru Josef Tunkl.

Ministryně obrany Jana Černochová odešla z funkce starostky Prahy 2

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) odešla z funkce starostky Prahy 2. Důvodem je její vstup do vlády. Své rozhodnutí sdělila na jednání zastupitelů druhé městské části. "V dnešních dopoledních hodinách jsem podala rezignaci na pozici...

„Vy vůbec nevíte, co se vám v těch domech děje"

Udženija k tomu řekla, že stížnosti se v žádném případě netýkají jenom dupání dětí. „Vy vůbec nevíte, co se vám v těch domech děje," řekla směrem k Zábranskému. Dodala, že podle jejích informací mají zaměstnankyně jedné z magistrátem využívaných správních firem zakázáno chodit do jednoho z domů v Praze 14, protože tam byly nájemníky opakovaně napadeny. Zábranský řekl, že to nechá prověřit.

Udženija kritizovala také to, že běžní nájemníci musí každý rok dokazovat příjmy do určité výše a pokud si přivydělávají, můžou mít problém s prodloužením smlouvy. To je podle ní u bytů určených pro vybrané profese zbytečná šikana. „Když víme, že jsme byt pronajali paní učitelce nebo zaměstnanci dopravního podniku, tak asi tak nějak tušíme, v jakých intencích ty příjmy jsou," řekla a požádala Zábranského, aby zvážil zrušení povinnosti příjmy dokládat.

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí danou vysokými cenami bydlení. Magistrát podle nedávné analýzy městského Institutu plánování a rozvoje spravuje 7265 bytů, dalších 23 080 mají svěřeny městské části. Z celkového bytového fondu Prahy tak vlastní magistrát a radnice jen 4,5 procenta bytů, což je důsledek předchozích privatizací. Nynější vedení města deklarovalo, že byty již prodávat nechce a naopak chce městský fond navyšovat.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky byty, magistrát, bydlení, problémy, Praha, Adam Zábranský, dům, Alexandra Udženija, Česká pirátská strana, Pražský magistrát, hluk, ODS, Řepy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hluk, drogy a agresivita. Někteří nájemníci bytů magistrátu si stěžují na nové sousedy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.