Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Koledníci jako hvězdy Instagramu. Podívejte se, jak vypadá letošní tříkrálová sbírka

Letošní tříkrálový průvod se stejně jako ten loňský z pandemických důvodů nakonec nekoná. I tak se ale lidé mohou zapojit. Domy po celé republice už od 1. ledna obchází koledníci a vybírají příspěvky. Výtěžek podpoří konkrétní lidi v daném regionu.

Praha je letos opět bez velbloudů

I když měl letošní průvod původně proběhnout, nakonec byl kvůli zhoršující se pandemické situaci zrušen. Tradiční požehnání tříkrálovým koledníkům, které mělo akci předcházet, je dostupné online.

Průvodu, který pořádá Charita, se každoročně účastní tisíce lidí z Prahy i okolí. „Z povahy akce nejde zaručit dodržení bezpečnostních opatření, zejména rozestupy účastníků,“ uvedl pořadatel na webových stránkách.

Koledníci jako hvězdy Instagramu

Po roční pauze do ulic znovu vyrazili koledníci. Po celé republice obchází domy a koledují. Tříkrálová sbírka se tradičně těší velké oblibě, letos se koná už po dvaadvacáté. V roce 2020 se v ní vybralo přes 130 milionů, v covidovém roce 2021 to bylo i přes omezení více než 81 milionů. V letošním roce je to zatím asi 770 tisíc korun. Podle mluvčí charity Simony Cigánkové by se ale částka mohla vyšplhat alespoň na úroveň roku 2020. „Podle ohlasů, které zatím máme, jsou reakce veřejnosti velice vstřícné, lidé naše koledníky rádi vidí, rádi je potkávají, poslechnou si jejich zpěv, fotí se s nimi. Koledníčci sbírku berou za svou, těšili se na ni – zvláště po loňské pauze, kdy osobně koledovat nebylo možné,“ popisuje dosavadní průběh letošního ročníku Cigánková.  

Letos mohou navíc koledníci zazářit v soutěži. Za úkol mají natočit video z koledování a nahrát ho na Instagram. Ti nejlepší za to dostanou hmotné ceny. „Instagram jsme vyhodnotili jako vhodnou sociální síť pro věkovou kategorii, v níž se naši koledníci pohybují,“ vysvětluje Cigánková. „Děti to baví, je to vlastně reportáž z jejich koledování,“ dodává.

Budou menší průvody i benefiční koncert

Zájemci se mohou těšit na tradiční benefiční koncert, který se koná i přes pandemii. Odvysílá ho Česká televize v neděli 9. ledna od šesti hodin. Koncertem budou provázet Martina Kociánová a Jan Čenský. Vystoupí například skupina Tata bojs, o zábavu se postarají herci z Městského divadla Brno nebo dětský taneční sbor Ondrášek.

I když se hlavní průvod konat nemůže, lidé se mohou zúčastnit jiných malých průvodů. Například farnost Břevnovského kláštera jeden takový chystá.

„Dle každoročních zkušeností přijde jen malé množství účastníků, pouze asi 30 lidí,“ vysvětlil pater Václav Snětina, proč není konání průvodu problematické. „Naši farníci jsou navíc očkovaní a zvyklí dodržovat běžná opatření,“ dodal. Po průvodu bude v Břevnovském klášteře následovat hlavní program – bohoslužba při oslavách slavnosti Zjevení Páně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Arcidiecézní charita Praha

Štítky tři králové, sbírka, charita, opatření, Praha, Instagram, Jan Čenský, Martina Kociánová, Břevnovský klášter, dům, Česká televize, Městské divadlo Brno, Tata Bojs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Koledníci jako hvězdy Instagramu. Podívejte se, jak vypadá letošní tříkrálová sbírka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.