Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Přihlášky na dotace na opravy domů na Praze 1 mohou vlastníci podávat do března příštího roku

Rada první městské části schválila dotační program Granty na opravu domovního fondu. Žádosti o dotaci lze podat na opravy a investice týkající se vnějších částí domů, viditelných z veřejného prostoru, tedy uličních fasád, oken či střešních plášťů. Preferovány budou antigraffitové nátěry a výroba a instalace protihlukových oken, vysvětlil radní Prahy 1 pro bytovou politiku a majetek David Bodeček.

Finanční podpora oprav domovního fondu na Praze 1 pokračuje. Přihlášky do něj lze podávat do 9. března 2020. Žádost mohou podat fyzické i právnické osoby – vlastníci a společníci domu, společenství vlastníků jednotek. Dotace ale nepodporuje podnikání. Stavební akci podpořenou z dotačního programu lze zahájit nejdříve 1. ledna 2020, ukončena musí být nejpozději do 31. října 2020.

Pro program je celkem vyčleněno 20 milionů korun. Pokud žadatel ještě příspěvek ze stejného programu Prahy 1 nečerpal, nebo příspěvek pro něj v posledních pěti letech činil 500 tisíc a méně, maximální výše dotace může činit 50 procent nákladů. Pokud žadatel již v minulosti příspěvek čerpal a ten v posledních pěti letech činil přes 500 tisíc, maximální dotace může být 40 procent skutečných nákladů.

Zbývající část skutečných nákladů na opravu či investici hradí žadatel. Ten musí rovněž písemně garantovat, že má dostatek finančních zdrojů na spolufinancování opravy či investice, a to i v případě přidělení nižší částky, než je maximální podíl. Nejvyšší možná dotace pro jednoho žadatele činí milion a půl.

Z poskytnutí dotace mohou být vyloučeny mimo jiné domy, v nichž se provozují krátkodobé pronájmy. Z tohoto důvodu se k žádostem přikládá čestné prohlášení, kolik bytů z celkového počtu je provozováno ke krátkodobému ubytování a jak velká plocha z celku je tímto způsobem užívána.

„Jsem moc rád, že nakonec v koalici zvítězil názor, že je tento dotační program přínosný a že spolu s aktivním přístupem vlastníků nemovitostí významnou měrou přispívá ke kvalitě našeho veřejného prostoru i ke kvalitě bydlení,“ dodal radní Bodeček.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky dotace, opravy, domy, Praha 1, oprava, Praha, dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přihlášky na dotace na opravy domů na Praze 1 mohou vlastníci podávat do března příštího roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.