Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nadační fond Neuron ukončil spolupráci s Janečkem. Vadí mu jeho slova v anketě Český slavík

Kontroverzní vystoupení matematika a podnikatele Karla Janečka v soutěži Český slavík má další dohru. Vědecká a správní rada Nadačního fondu Neuron nesouhlasí a distancuje se od jeho vystoupení k onemocnění covid-19. Janeček, který za obnovením ankety po čtyřech letech stojí, byl ještě nedávno mecenášem nadačního fondu. Spolupráci s ním se však Neuron rozhodl ukončit.

Český slavík 21: Největší bizár televizní zábavy od vystoupení kouzelníka Žita

Prvenství ve zlatém fondu televizního bizáru dlouho držel latentní nácek Daniel Landa, který v roce 2012 nakráčel na vyhlašování Českého slavíka s kohoutem v náručí a prohlásil, že se z něj stal kouzelník Žito. Včera se Landovo prvenství otřáslo...

„Vzhledem k jeho prohlášením není další spolupráce mezi NF Neuron a Karlem Janečkem možná,“ píše nadační fond v prohlášení.

Vědecká a správní rada nadačního fondu nesouhlasí a distancuje se od veřejných a mediálních vystoupení Karla Janečka k onemocnění covid-19, která podle nich popírají vědecké důkazy a zejména zlehčují průběh nemoci u dětí. „Naše poslání je podporovat vědu založenou na faktech, která vede ke zlepšení života a ve které není místo pro nepodložené názory, ideologie nebo domněnky. Jsme nezávislí na jednání nebo názorech jakékoli konkrétní osoby,“ uvádí prohlášení.

V poslední době sílí podle nadačního fondu mediální aktivity Karla Janečka, ve kterých zmiňuje právě Neuron. „K tomu správní rada uvádí, že pan Janeček o fondu nerozhoduje a na jeho chod nemá žádný vliv. Je pouze historickým zakladatelem a do letošního roku jedním z desítky mecenášů. Jeho názory jsou jen jeho soukromé a v případě vakcinace jsou v příkrém rozporu s poznáním nejlepších vědců, se kterými spolupracujeme,“ doplňují vědecké kapacity.

Budeme muset hledat cestu, jak podobným excesům zabránit, hájí se Nova

Janeček při předávání cen mimo jiné kritizoval protiepidemická opatření vlády, která podle něj měla zásadní negativní dopad na kulturu a vedla k rozdělení společnosti. Server iRozhlas.cz pak dnes upozornil na to, že pražští hygienici budou řešit možné porušení protiepidemických opatření během vyhlašování ankety. „Nesmíme podlehnout tomu hroznému tlaku na očkování našich dětí proti nemoci, která je nijak neohrožuje,“ prohlásil mimo jiné v pátek Janeček.

Nova den po odvysílání přímého přenosu uvedla, že pořad Český slavík je připravován externí firmou, která odpovídá za obsah a jeho kvalitu. Televize dodala, že do složení hostů či do obsahu jejich projevů nezasahuje. „Zároveň se tímto pořadem potvrdil trend, který nabývá na intenzitě - kdy jedinec nebo společnost produkuje nebo vyrábí pořad, v jehož rámci prezentuje svoje politické či společenské názory,“ dodala Nova.

K situaci se na twitteru vyjádřil také Vladimír Mlynář, člen představenstva skupiny PPF, pod kterou televize Nova patří. „Že je tu (nový) problém, když si někdo koupí licenci na Slavíka, a pak to zneužije pro svoji jednostrannou politickou kampaň, to souhlasím,“ napsal v diskuzi na twitteru.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Karla Janečka

Štítky média, pop, hudba, Český slavík, Janeček, Nova, Neuron, Karel Janeček, nadační fond, anketa, nemoc, TV Nova, Twitter, Vladimír Mlynář, PPF

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadační fond Neuron ukončil spolupráci s Janečkem. Vadí mu jeho slova v anketě Český slavík  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.