Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pražský palác Žofín přivítal benefiční ples lidí bez domova

Pražský palác Žofín na Slovanském ostrově včera přivítal benefiční ples lidí bez domova. Organizátoři účastníkům sehnali plesové šaty prostřednictvím sbírky oblečení, uspořádali pro ně taneční kurz a k ruce byla i vizážistka. Do hudebního vystoupení byli zapojeni někteří současní nebo bývalí prodejci časopisu Nový prostor (NP), který akci Homeless ples uspořádal. Záštitu převzalo několik slavných osobností. Akce byla otevřena i veřejnosti. Časopis pomáhá lidem bez domova a poprvé vyšel před dvaceti lety, 13. prosince 1999 pod názvem Patron.

Jedním z účastníků plesu byl také pan Václav, prodejce NP z pražských Letňan. Novinářům řekl, že prodej časopisu mu pomohl dostat se zpět mezi lidi. "Nový prostor prodávám osm let. První dva roky to byly galeje, postupem času jsem si ale vybudoval okruh lidí, kteří pro něj ke mně chodí pravidelně," uvedl. Změnil také místo svého noclehu, místo v garáži bydlí nyní na ubytovně. "Dnešní akci beru jako velké poděkování," dodal třiašedesátiletý Václav, vyučený dřevorubec.

Časopis NP uspořádal pro prodejce sbírku šatů prostřednictvím své facebookové stránky. Podle organizátorů se sešlo velké množství nejen šatů, ale i módních doplňků. Pro ty, kteří si při tanci nejsou příliš jisti, uspořádali taneční kurz. Zejména pro ženy pak byla přizvána vizážistka, která je zároveň čtenářkou NP.

Akci podpořily známé osobností. Herci David Prachař a Petra Špalková se zároveň stali tvářemi kampaně k 20 letům NP. Novinářka a zpěvačka Emma Smetana pak darovala prodejkyni Angelice své společenské šaty a takzvané psaníčko po tetě. Dalšími patrony byli Stanislav Majer, Katarzia či podnikatel Karel Janeček, kteří k akci rovněž materiálně přispěli. Karel Janeček například věnoval prodejci Milanovi sbírku svých košil, kalhot a obleků.

Prodejem Nového Prostoru si v současné době vydělává peníze 154 lidí bez domova či v sociální tísni. Každých 14 dní si nové číslo časopisu koupí v průměru 15 tisíc čtenářů. "Za 20 let jsme společně s našimi čtenáři pomohli více než 5200 lidem v nouzi, kteří se díky prodeji Nového prostoru odrazili ode dna," uvedla spoluzakladatelka a ředitelka Nového prostoru Dagmar Kocmánková.

V hlavním městě žije podle sčítání a odhadu, které letos v dubnu provedl Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, zhruba 3250 bezdomovců. Jen asi třetina jich je z Prahy. Ostatní jsou z dalších míst republiky a zahraničí. Mezi cizinci je nejvíc Slováků. Věkový průměr je mezi 40 a 50 lety. V celém Česku se počet lidí bez domova odhaduje na více než 23 800.

Autoři | Foto Paláč Žofín

Štítky ČR, zábava, sociální, hudba, média, charita, bezdomovci, ples, Praha, bezdomovec, Slovanský ostrov, oblečení, Karel Janeček, Petra Špalková, David Prachař, Emma Smetana, Stanislav Majer, Letňany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský palác Žofín přivítal benefiční ples lidí bez domova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.