Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 30. března 2024  |  Svátek má Arnošt
Bez reklam

VIDEO: Aktivisté protestovali proti zabíjení ryb na Vánoce. Průvod prošel od Florence k Národní třídě

Zhruba 50 aktivistů dnes v Praze protestovalo proti krutému zabíjení ryb o vánočních svátcích. S transparenty a často také zalepenými ústy, což mělo symbolizovat bezbrannost ryb, prošli centrem hlavního města od Florence k Národní třídě. Akci uspořádala organizace Otevři oči. Protesty proti zabíjení ryb budou pokračovat i v dalších dnech.

Protestující chtěli upozornit na krutost, která pouť kaprů a dalších ryb na štědrovečerní stůl doprovází. Od samotného výlovu přes transport v malém prostoru a prodej v kádích, až po laické zabíjení na trzích nebo domácnostech. „Pro kapry je celý proces od výlovu přes vyhladovění, opakované přemisťování a následné zabití velice stresující a bolestivý. Ostatně není žádnou výjimkou spatřit v kádích poraněné či umírající ryby," uvedla mluvčí organizace Tereza Vandrovcová.

Podle aktivistů prodejci často porušují zákon na ochranu zvířat a rybám neodborným zacházením ubližují. Veterináři loni našli pochybení ve třech procentech z více než tisíce kontrolovaných stánků. Naprostá většina prodejců je však podle veterinářů bezproblémová.

Zhruba 70 minut trvající pochod vedl z prostoru před stanicí metra na Florenci přes Náměstí Republiky k Václavskému náměstí a zakončen byl před obchodním domem Quadrio u Národní třídy. Organizátoři na závěr vybídli veřejnost, aby tradiční štědrovečerní pokrm nahradili rostlinnými produkty.

Akce byla součástí kampaně Vánoce bez násilí, která vyvrcholí 21. prosince, kdy se v Praze uskuteční "koncert pro kapry". Další akce budou i v dalších městech.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, chov, ryby, Vánoce, protest, Florenc, Národní třída, Praha, kapr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Aktivisté protestovali proti zabíjení ryb na Vánoce. Průvod prošel od Florence k Národní třídě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.