Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Špinavé bedny plné stovek kilogramů masa. Inspektoři odhalili nelegální rozvážkový prodej

Podobný případ inspektoři dlouho nezažili. Už když na internetu zachytili podezřelý inzerát, který avizoval prodej drůbežího masa z „vlastního chovu,“ zbystřili. Jejich podezření na nelegální prodej masa se potvrdil poté, co dorazili na sjednané místo, kam mobilní prodejna masa měla zamířeno. V absolutně nevyhovujících podmínkách inspektoři veterinární správy našli půl tuny jatečního masa neznámého původu.

Na podezřelý inzerát kolující na sociálních sítích byla veterinární správa upozorněna podnětem. „Při následné kontrole osobního vozidla na jednom z odběrných míst poblíž obchodního centra v pražských Letňanech zajistili pracovníci veterinární správy více než půl tuny jatečně opracovaných kuřat, kachen, hus a krůt,“ říká mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Drůbeží maso se podle překvapených inspektorů nacházelo ve znečištěných boxech. „Vozidlo nebylo vybaveno chladícím zařízením. To měly zřejmě suplovat PET láhve se zmrzlou vodou,“ doplnil Vorlíček.

Ačkoliv prodejce avizoval, že jde o drůbež z vlastního „domácího chovu“, nejspíš tomu tak nebylo. Na uváděné adrese se sice nachází domy, ale žádné hospodářské stavení. Drůbež nebyla nijak označena a prodejce neměl žádné doklady o jejím původu. „Nešlo tak doložit dobu použitelnosti a nebylo možné zaručit bezpečnost potravin. Z těchto důvodů bylo veškeré drůbeží maso na místě znehodnoceno obarvením a byla nařízena jeho likvidace na náklady prodejce v asanačním podniku,“ doplnil mluvčí.

Samotní spotřebitelé by si navíc pozřením zakoupeného masa mohli přivodit nepříjemné zdravotní problémy. Kontrola totiž ukázala, že maso obsahovalo bakterii salmonely.

Prodejci ve správním řízení nyní hrozí až padesátimilionová pokuta.

Ohodnoť článek

Foto SVS

Štítky Praha, Letňany, maso, SVS, inspekce, kontrola, salmonela, Státní veterinární správa České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špinavé bedny plné stovek kilogramů masa. Inspektoři odhalili nelegální rozvážkový prodej  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.