Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lidé mají právo znát reálnou cenu svých nemovitostí, říká zakladatel služby Odhad-zdarma.cz

PR článek

Jak stanovit správnou cenu při prodeji či pronájmu? Pro laika je to velmi náročný úkol, a přitom naprosto zásadní předpoklad úspěchu celé transakce. Pomoci by měli odborníci – tedy například realitní makléři. Bohužel ale někteří nepoctiví makléři stále používají praktiky manipulace s cenou, aby dosáhli svých cílů. Jakub Zámiš s kolegy se i proto před pěti lety pustili do vývoje on-line kalkulačky, díky které lidé mohou zjistit opravdovou tržní cenu své nemovitosti včetně hodnoty při pronájmu. Nezávisle na makléřích a bez nutnosti vkládání kontaktních údajů. Od spuštění si už služba Odhad-zdarma.cz získala důvěru stovek tisíc lidí. „Obliba kalkulačky nás samozřejmě velmi těší a motivuje k dalšímu vývoji. Některá vylepšení se chystáme spustit již velmi brzy,“ konstatuje Zámiš.

„Abychom byli ale správně chápáni: my nebojujeme proti realitním kancelářím jako takovým, naopak! Svěřit tak náročnou transakci do rukou realitních odborníků je pro její bezproblémové a úspěšné zvládnutí klíčové. Jen musí hrát fér a opravdu v zájmu klienta. A cena v celém procesu hraje zásadní roli,” dodává jeden z autorů služby Odhad-zdarma.cz Jakub Zámiš.

V realitách se Jakub Zámiš pohybuje celý profesní život. „U svých klientů jsem se setkal se spoustou příběhů a životních situací, bohužel i s jejich negativními zkušenostmi s jinými kolegy z oboru. Ne každý se na realitním trhu chová slušně a v zájmu klientů. V našem oboru stále do jisté míry fungují lidé, kteří s podnikáním začali v devadesátkách a profesně i myšlenkově v těchto divokých letech tak trochu zamrzli,” popisuje Zámiš.

Lidé mají právo na nezávislý a nezávazný on-line odhad

Společným jmenovatelem většiny nečestných praktik je přitom manipulace s cenou. Běžným trikem bývá také on-line odhad, který působí jako kalkulačka, ale získání výsledku je podmíněno vkládáním kontaktů, typicky jména, telefonu nebo e-mailu. „Dlouhodobě nás štvalo, že lidé prakticky nemají možnost získat odborný a nezávislý odhad ceny nemovitosti, aniž by nemuseli odevzdávat kontaktní údaje,” popisuje podnikatel počátky vzniku platformy Odhad-zdarma.cz

Proto jsme se rozhodli vytvořit on-line kalkulačku, která by tuto službu bezplatně a nezávazně nabízela,” říká Zámiš. „Lidé mají přeci právo vědět, jaká je reálná cena jejich majetku,” dodává.

Zmiňuje přitom různé související nekalé praktiky některých realitních makléřů, se kterými je možné setkat ještě dnes. „Patří mezi ně úmyslné podceňování, odkupy pod tlakem či naopak účelové nadsazování ceny, aby si makléř získal pozornost klienta a poté cenu postupně srážel mnohdy i pod její reálnou hodnotu,” přibližuje Zámiš.

„Aktuálně se také setkáváme s nečestnou praktikou doprovázející silný trend aukce nemovitostí. Pokud jsou majitelé nemovitostí přesvědčováni o nastavení nízké ceny s cílem přilákat co největší počet zájemců do aukce, měli by zpozornět a prověřit nastavení odměny za služby. Může se totiž stát, že bude odměna rozdělena na dvě části, tedy provizi z navrhované prodejní ceny a provizi z rozdílu mezi stanovenou a vítěznou cenou. Zatímco u prodejní ceny si může makléř nárokovat obvyklou provizi v řádu několika procent, vysoutěžené navýšení může být zatíženo až padesátiprocentní odměnou. Finální cena přitom nemusí zdaleka dosáhnout vyšší hodnoty, než kdyby se již v začátku prodejní cena nastavila správně,” varuje Zámiš.

Lidský faktor nahrazuje software a umělá inteligence

Koncept on-line kalkulačky sice není na českém trhu žádnou revoluční novinkou, Odhad-zdarma.cz je však podle Zámiše unikátní i tím, že službu lze využít bez nutnosti vkládání kontaktních údajů. „Řada bezplatných “on-line kalkulaček” v ČR funguje jednoduše jako kontaktní formulář, kdy vyplněné údaje spadnou do e-mailu makléři, který vám následně volá s cenovou nabídkou,” říká Zámiš. 

Na pozadí služby Odhad-zdarma.cz pracuje algoritmus vyhodnocující data z několika zdrojů. Mezi ně patří údaje o realizovaných prodejích, cenové mapy regionu, nabídka místní inzerce i know-how makléřů, analytiků a odhadců pro jednotlivé oblasti.

Naproti tomu u Odhad-zdarma.cz se o vše stará software. „Náš algoritmus pracuje s více zdroji dat, abychom zajistili maximální možnou spolehlivost výsledku. Kombinujeme inzertní data, informace o realizovaných prodejích a výpočet zpřesňujeme díky cenovým mapám odborníků, které řeší i takové detaily, jestli se daná nemovitost nachází vedle parku nebo rušné silnice. Poslední dva roky navíc kalkulačku rozšiřujeme o umělou inteligenci, která umí detekovat odchylky a zpřesňuje výsledky,” doplňuje.

Odhad-zdarma.cz umí zajistit prodej i pronájem přes vybrané specialisty

Nabízí se otázka, jak autoři kalkulačky mohou nabízet bezplatnou službu, a přitom financovat další rozvoj? „Po tom, co se uživateli zobrazí výsledek výpočtu (hodnota při prodeji / pronájmu) má i možnost nabídnout nemovitost na trh. Odhad-zdarma.cz uživatele propojí s vybranými realitními profesionály z trhu se zkušenostmi, prokazatelnými výsledky a referencemi. Po úspěšném dokončení celé transakce obdrží Odhad-zdarma.cz odměnu v podobě provize. V případě pronájmu má majitel nemovitosti navíc všechny realitní služby zdarma, protože provizi hradí nájemce,” vysvětluje obchodní model fungování kalkulačky Zámiš.

On-line kalkulačka funguje ve všech oblastech po celé ČR

V současnosti pokrývají služby Odhad-zdarma.cz celé území České republiky. A to jak z hlediska určení ceny nemovitosti chytrým programem, tak i regionálním zastoupením partnerským specialistou pro realizaci prodeje či pronájmu. „Díky sdíleným datům dokážeme vytvořit skutečný cenový odhad nemovitosti v jakékoliv obci v České republice. Klidně i tam, kde se dvacet let nic neprodalo,” říká Zámiš. 

V různých regionech tak přirozeně stoupá i obliba služeb Odhad-zdarma.cz. „Od prvního roku od spuštění vzrostl počet on-line odhadů třiatřicetkrát a naši partnerští specialisté hlásí meziroční růst zakázek až o čtyřicet procent,” chválí si autor projektu.

Polevit však nehodlá. „Základem je budování dlouhodobé důvěry u zákazníků a snaha o narovnání ne vždy čestného tržního prostředí,” svěřuje se Zámiš. „Chceme, aby po nás jednou zbyla kvalitní služba, která pomáhá lidem. To je nezbytná podstata úspěchu celého projektu,” uzavírá.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky nemovitost, právo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Lidé mají právo znát reálnou cenu svých nemovitostí, říká zakladatel služby Odhad-zdarma.cz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.