Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

U O2 areny má vzniknout „nový Karlín“. Podívejte se na vizualizace

Vedení Prahy 9 dnes představilo svou představu o dalším směřování městské části. Z brownfieldů u O2 areny chce vybudovat novou městkou čtvrť s bydlením, kancelářemi, obchody a veřejnými budovami včetně školy. Samotným centrem čtvrti se má stát náměstí Emila Kolbena.

„Máme šanci vytvořit kvalitní veřejný prostor“

Praha 9 dnes představila návrh na budoucí plány s okolím metra Českomoravská. Vedení radnice chce v okolí o2 areny vytvořit centrum v rámci chystaného rozvoje celého území.

Městská část má v plánu koupit pozemky o velikosti zhruba tří hektarů, zastavět je a po parcelách je pak zpět se změněným územním plánem a hotovou urbanistickou studií prodávat developerům. Chce tak být tím, kdo bude mít rozhodující slovo a bude přímo řídit rozvoj lokality v okolí o2 areny.

„Máme šanci vytvořit kvalitní veřejný prostor v synergii s tím, co už vybudovali soukromí investoři a dát nový impuls této části města, kterou dodnes hyzdí staré továrny a je pro obyvatele neprostupná.  Máme zkušenost s Parkem Přátelství, kde nám veřejnost dala mandát koupit pozemky a dotvořit je pro lidi. Teď chceme postavit nové centrum, na kterém by se mohli podobně jako v tom Hamburku podílet ti nejlepší architekti s neotřelými nápady,“ pověděl starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS). 

Podle starosty v okolí metra Českomoravská vznikne nové centrum s náměstím, školou a dalšími veřejnými funkcemi, zároveň však chce před realizací vše diskutovat s veřejností. Aktuálně proto připravila anketu, ve které se místních obyvatel bude ptát na to, jaký typ občanské vybavenosti ve svém okolí nejvíce postrádají a co by mohlo být součástí náměstí Emila Kolbena.

Mám rád, když je všechno jinak, jsem svým způsobem takový pankáč, říká starosta Prahy 9 Tomáš Portlík

Pražská Drbna pokračuje v sérii rozhovorů se starosty jednotlivých městských částí. Se starostou Prahy 9, Tomášem Portlíkem (ODS), jsme si povídali nejen o tom, z čeho má za dobu svého působení největší radost, ale také třeba o O2 Universum nebo...

„Průmyslovou minulost Prahy 9 bychom chtěli přenést do současnosti“

Nově vybudované náměstí by mělo navazovat na stávající zástavbu vedle O2 areny budovou plnohodnotné školy a školky. Na druhé straně by jej mohly zakončovat budovy, které se stanou novými dominantami lokality a jejichž parter by byl vyčleněn pro vzdělávací technické centrum.

„Průmyslovou minulost Prahy 9 bychom chtěli přenést do současnosti a navázat na ní centrem, které by lákalo mladé a děti k moderní technice jako jsou nanotechnologie, biotechnologie, 3D tisk a další. Chceme-li být skutečně zemí pro budoucnost, musíme také naše vzdělávání vést technickým směrem. Na rozdíl od humanitně zaměřených oborů je ale pro ty technické třeba mladé lidi nadchnout a učit je k lásce k technice již od útlého dětství. Kde jinde, než právě na tradičně průmyslové Praze 9, by podobné centrum zaměřené na popularizaci vědy a moderních technologií využitelných pro průmysl mělo vzniknout?“ pokládá řečnickou otázku Portlík.

Okolí o2 areny jako „příští Karlín“

Autor urbanistické studie architekt Jiří Řezák tvrdí, že by se Vysočany mohly stát „příštím Karlínem“, ze kterého se podařilo vytvořit pestrou čtvrť. „Náměstí Emila Kolbena s bulvárem vytvoří zcela jedinečný veřejný prostor. Výšková zástavba naváže na stávající rezidenční dům Eliška, prostor dotvoří a vnese do něj jasné prvky, které přispějí k lepší orientaci v území. Urbanistické řešení lokality těží také z rozlehlého parku kolem Rokytky,“ vysvětlil Jiří Řezák.

Urbanistická studie počítá s tím, že by v lokalitě mohlo vzniknout zhruba 3500 bytů, 56 tisíc metrů čtverečních hrubé podlažní plochy pro služby, z čehož zhruba 23 tisíc metrů čtverečních připadá na školské zařízení. Výraznou přestavbou projde podle městské části i stanice metra Českomoravská a přilehlé autobusové nádraží.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 9

Štítky vizualizace, bydlení, development, Praha 9, Vysočany, Praha, O₂ arena, Karlín, Emil Kolben, městská část, veřejné prostranství, pozemek, Českomoravská, ODS, Hamburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U O2 areny má vzniknout „nový Karlín“. Podívejte se na vizualizace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.