Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

V metru přibývá cestujících. Poprvé od začátku pandemie jejich počet překročil 900 tisíc denně

Ve středu 6. října počet cestujících v pražském metru poprvé od začátku pandemie covidu-19 překročil hranici 900 tisíc cestujících za den. Počet lidí v říjnové pracovní dny v MHD vzrostl oproti stejnému období loni téměř o čtvrtinu. Meziročně vzrostl rovněž počet cestujících v tramvajích. Současný počet je v porovnání s rokem 2019 stále nižší. Sdělil to dnes vedoucí odboru komunikace dopravního podniku (DPP) Daniel Šabík. Největší pokles cestujících zaznamenal DPP na jaře 2020.

Metro v září přepravilo přes 20 milionů cestujících

Průměrný počet lidí využívajících metro se za první čtyři říjnové pracovní dny pohybuje na úrovni 872 tisíc cestujících denně, což je oproti loňsku o 24,5 procenta více. Tehdy metro využilo v průměru 700 tisíc lidí.

V metru jsme letos v září přepravili celkem 20,76 milionů cestujících, tedy o téměř 10 procent více než v loňském září. Nicméně ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 je to za stejný měsíc stále o téměř 28 procent cestujících méně,“ uvedl Šabík.

Počet cestujících se meziročně zvýšil rovněž v srpnu. Letos metrem jelo 18,27 milionu cestujících, což je o necelých šest procent více než v loňském srpnu, avšak o 31 procent méně než v srpnu 2019.

Nejvíce se jezdí tramvajemi

Nejvyužívanějším prostředkem MHD jsou nyní tramvaje. V pracovní dny je využije denně průměrně asi jeden milion cestujících, což je o zhruba 200 tisíc meziročně více, avšak loni tou dobou platila přísnější protiepidemická opatření. Oproti roku 2019 je to letos o 200 tisíc méně. V autobusech v současnosti podnik přepraví v pracovní dny téměř 800 tisíc cestujících denně.

Přestože se veřejná doprava vrátila od začátku školního roku k běžnému provozu, stále platí kvůli covidu některá omezení. Kvůli chybějícím turistům je omezen provoz linky číslo 119 na letiště v Ruzyni. Půlhodinový interval zůstává u linky AE, která jezdí z centra na letiště. Prodlouženy jsou intervaly nočních linek a do odvolání jsou zrušeny noční rozjezdy příměstských vlaků. Mimo provoz je i nostalgická tramvajová linka číslo 23.

Pražskou MHD loni využilo kvůli pandemii covidu meziročně o zhruba 40 procent cestujících méně. Největší pokles byl zaznamenán v metru, které přepravilo v době první vlny pandemie denně zhruba 200 tisíc cestujících.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, MHD, koronavirus, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Praha, metro, Dopravní podnik hl. m. Prahy, pandemie, pracovní den, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V metru přibývá cestujících. Poprvé od začátku pandemie jejich počet překročil 900 tisíc denně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.