Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Festival Mezi ploty se v omezeném režimu vrátil do areálu bohnické léčebny

Dnes v poledne začal vystoupením kapely Sto zvířat letošní ročník multižánrového festivalu Mezi ploty. Ten dlouhodobě propojuje svět duševně nemocných a zdravých. Až do neděle se v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice představí dvě desítky hudebních nebo divadelních souborů. Přímo na místo se však kvůli protiepidemickým opatřením dostane jen zlomek zájemců, ostatní mohou sledovat stream na internetu.

Jsme rádi, že se vůbec něco povedlo, protože ta pandemie trvá dva roky. Dva roky žijeme v takové nouzi, tudíž my sami už jsme vlastně skoro psychiatrickými pacienty, protože tohle vydržet, to je obrovský tlak na psychiku,“ uvedl zakladatel a ředitel festivalu Robert Kozler, který si pochvaloval dnešní téměř letní počasí.

Festival letos probíhá na louce před kostelem svatého Václava

Projekt festivalu vznikl v roce 1992, s tématy duševního zdraví je spojen od začátku. Po další tři říjnové víkendy bude na facebooku následovat 52 on-line přednášek a diskusí s odborníky z Národního ústavu duševního zdraví, Psychiatrické nemocnice Bohnice a dalších institucí.

Akci v uplynulých letech navštěvovaly tisíce lidí a festival se rozprostíral po celém rozsáhlém areálu nemocnice. Loni se mohl uskutečnit jen v on-line podobě a letos se smrskl na louku před kostelem svatého Václava. Tam vyrostlo jak pódium pro kapely, tak i plenérová scéna pro ostatní soubory. Vstup na akci i možnost jejího sledování na dálku je zdarma, účinkující se vzdali nároku na honorář.

Právě podporu ze strany umělců označil Kozler za jeden z hlavních pilířů projektu. „Duše není pro umělce cizí termín. Chápou ji jako základní kámen naší existence,“ odpověděl na otázku, proč se podle něj hudebníci i divadelníci na festival každoročně vrací.

Sto zvířat, Monika Načeva, Marta Jandová i Tomáš Klus

Hudební nabídka festivalu je i v letošním roce žánrově pestrá. Po skočném ska v podání Sto zvířat zahrál v dnešním bloku písničkář, herec a stand-up komik Vojtěch Záveský alias Vojtaano, který svou tvorbu nazývá „gangstafolkem“. Po něm na scénu nastoupili hiphopoví Prago Union. Následovat budou Michal Pavlíček s Monikou Načevou, Marta Jandová a sobotní program uzavřela kapela This!, jejíž součástí je herec Vojta Kotek. V neděli vystoupí Please The Trees, Tomáš Klus nebo Kašpárek v rohlíku. V plenéru se představí bubeníci, tanečníci, nový cirkus i divadelní spolky včetně Bohnické divadelní společnosti.

Další hudebníci či herci, kteří na festivalu v jeho tradiční podobě pravidelně vystupovali, se rozhodli akci podpořit alespoň na dálku. Na facebookovém profilu akce tak budou k dispozici rozhovory s písničkářem Xindlem X či s herci Janem Potměšilem, Vilmou Cibulkovou a Arnoštem Goldflamem.

Diváci měli původně zůstat „před ploty“

Organizátoři původně počítali s tím, že vzhledem k pandemické situaci budou muset s vystupujícími i diváky zůstat „před ploty“, později se však dozvěděli, že za dodržení určitých omezení budou moci do areálu léčebny. Podle Kozlera by to nebylo možné bez podpory ředitele nemocnice Martin Hollého. V sobotu i v neděli se na místo dostane 500 lidí, kteří se předem zaregistrovali a kteří se u vstupu prokážou buď ukončeným očkováním, nebo negativním testem na covid-19.

Diskuse nejsou jenom o tom, aby lidem ukázaly, který obor je v rámci psychologie a psychiatrie k čemu vhodný, ale aby vůbec nabídly lidem cílenou pomoc. Protože to, co teď nastane, bude to pravé vyhoření. Organismus ten tlak určitou dobu vydrží, ale pak už ne. Takže se obávám, že vzroste počet infarktů. Je spousta lidí, kteří nemohli na operace. A tohle všechno se teprve teď začne projevovat,“ upozornil na dopady pandemie Kozler a vyzval lidi k tomu, aby si vzájemně pomáhali.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto meziploty.cz

Štítky ČR, pop, hudba, zdraví, festival, Mezi ploty, hudební skupina, Sto zvířat, Psychiatrická léčebna Bohnice, herec, Marta Verner, Tomáš Klus, Monika Načeva, Kostel svatého Václava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Mezi ploty se v omezeném režimu vrátil do areálu bohnické léčebny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.