Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Originální menu spárované s pivními speciály. Pavel Berky vaří ve Fortelu

PR článek

Smíchovská novinka na gastronomické scéně – restaurace Fortel od pivovaru Staropramen – nabídne exkluzivní menu šéfkuchaře Pavla Berkyho. Od 20. září se bude párovat s pivními speciály Smíchovského výběru. Událost vyvrcholí akcí pro širokou veřejnost 30. září, kdy bude Pavel Berky vařit v otevřené kuchyni.

Zatímco loni na podzim se za posezením do hospod a restaurací kvůli vládním opatřením téměř nemohlo, letos Staropramen v rámci spolupráce se semifinalistou televizní soutěže MasterChef 2020 Pavlem Berkym připravil pro restauraci Fortel jedinečné menu.

Od 20. do 30. září mají smíchovští i přespolní možnost ochutnat originální pochoutky moderní gastronomie vytvořené přímo pro párování s jedinečnými pivy Smíchovského výběru – Extra Chmelenou 12, Nefiltrem Pšeničným a Granátem. „Propojení kuchařského umění Pavla Berkyho s výběrem piv smíchovských sládků si mohou hosté exkluzivně vychutnat pouze ve Fortelu. Stejně jako Pavel představuje čerstvý vítr v moderní gastronomii, Smíchovský výběr je zákazníky vítaným obohacením české pivní scény. Dohromady pak tvoří neopakovatelný gastronomický zážitek,“ říká o spolupráci junior brand manažer značky Staropramen Karolina Janouchová.

Pavel Berky je mladá tvář na dynamické gastroscéně. Do hledáčku širší veřejnosti se dostal díky semifinále soutěže MasterChef v roce 2020. Jeho lásku a cit pro vaření a netradiční recepty ukáže v rámci spolupráce se značkou Staropramen na třech neotřelých receptech, z nichž každý je uvařený přímo na míru konkrétnímu pivu ze Smíchovského výběru. Přijďte s přáteli zažít jedinečnou atmosféru nové smíchovské restaurace a potěšit i své chuťové buňky.

Vyzkoušejte recept od Pavla Berkyho, který se perfektně hodí k pivu Nefiltr Pšeničný. Více informací o akci naleznete na facebookové události.


Recept pro párování se Staropramen Nefiltr Pšeničný

Mušle sv. Jakuba s hráškovým krémem, limetkovou majonézou, koriandrem a crispy šalotkou

Suroviny:

  • Mušle sv. Jakuba
  • Kachní sádlo
  • Máslo
  • Sůl

  • 100 g mraženého hrášku
  • 100 ml smetany
  • 70 ml bílého vína
  • 2 ks šalotky
  • 35 g másla
  • Sůl a pepř

  • 30 g čerstvého koriandru
  • 1 ks limetky
  • 1 ks žloutku
  • 150 ml olivového oleje
  • Sůl a pepř

  • 1 ks šalotky
  • Rostlinný olej
  • Sůl

Postup:

Limetková majonéza:

Koriandr nasekejte a dejte do blenderu. Přidejte olej a větší špetku soli. Blender zapněte a nechte olej mixovat alespoň 3 minuty. Ve vyšší nádobě smíchejte žloutek, kůru z limetky, šťávu z půl limetky, sůl a pepř. Pomocí tyčového mixéru se šlehacím nástavcem začněte směs mixovat a za stálého mixování přilévejte připravený koriandrový olej. Mixujte až vznikne hustá majonéza. Nakonec majonézu ochutnejte a případně dosolte a dopepřete. Až do servírování uchovávejte majonézu v lednici.

Hráškové pyré:

Šalotku najemno nakrájejte a orestujte do sklovita na pánvi s 1 polévkovou lžící olivového oleje. Poté přidejte hrášek a restujte dál přibližně 1 minutu. Vše osolte a opepřete. Směs zalijte vínem a nechte ho zcela vyvařit. Poté do pánve přidejte smetanu, přiveďte ji k varu a obsah zredukujte na 2/3. Poté celou směs přendejte do mixéru, přidejte máslo a rozmixujte na pyré. Nakonec krém propasírujte přes jemné sítko. Ochutnejte a případně dosolte nebo dopepřete.

Crispy šalotka:

Do rendlíku nalijte alespoň 3 cm vrstvu oleje. Šalotku oloupejte, nakrájejte najemno a přidejte ji do rendlíku s olejem. Směs začněte na malém plameni ohřívat. Teplota oleje by měla dosáhnout
a nepřekročit teplotu 170°C. Šalotku smažte až do zhnědnutí. Poté ji z oleje vyberte a nechte okapat na papírovém ubrousku, aby přebytečný olej okapal. Nakonec šalotku lehce osolte.

Mušle:

Mušle důkladně osolte ze všech stran. V pánvi rozehřejte 2 PL kachního sádla. Když je pánev pořádně rozpálená, vložte do ní mušle a opékejte je z jedné strany do zlatova. Mušle na pánvi zbytečně neotáčejte a nemanipulujte nimi. Po zhruba 1 minutě je otočte, do pánve přidejte kousek másla a dále je opékejte přibližně 30 sekund. Během opékání je polévejte výpekem z pánve. Po upečení mušle z pánve vytáhněte a hned servírujte.

Servírování:

Do středu talíře dejte pyré a 3 mušle. Na každou mušli dejte 1 ČL majonézy a nasekané výhonky hrášku (bílé části). Posypte mušle šalotkou a na závěr dozdobte zelenými výhonky hrášku a čerstvě nastrouhanou limetkovou kůrou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Pavel Berky, restaurace, majonéza, pivo, máslo, limetka, pyré, pánev, Pivovar Staropramen, gastronomie, cibule šalotka, recept

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Originální menu spárované s pivními speciály. Pavel Berky vaří ve Fortelu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.